Лука Жайе: Ако в този момент ЕС не е единен, губи смисъл

1533
Лука Жайе: Ако в този момент ЕС не е единен, губи смисъл
Снимка: ЕИСК

Масовото разпространение на COVID-19 се превърна в скоростно развиваща се извънредна ситуация, а данните и мерките, предприети в Европа и по света, се променят бързо и засягат цялото общество. Това казва Лука Жайе, председател на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), в специално изявление, изпратено до медиите.

"Световната общност не се е изправяла пред подобна драматична кризисна ситуация от Втората световна война насам. Нито едно правителство в Европа или по света не може и да си помисли да се справи само с пандемията. Всички държави членки трябва да се обединят, да се подкрепят и да координират съвместните си действия. Разпокъсан подход от държавите членки, е сигурен път към катастрофа. Ако сега не разчетем правилно ситуацията, може и да нямаме друга възможност да го направим", убеден е Жайе.

"Нашите мисли са насочени към онези, които са пряко засегнати от пандемията, но отдаваме дължимото и на многото хора, не само в сектора на здравеопазването, които се борят срещу COVID-19, проявявайки смелост и невероятно чувство за отговорност. Усилията им трябва да бъдат подкрепяни и приветствани, като същевременно се гарантират мерки за опазване на здравето и безопасността им.

През последните три седмици институциите на ЕС работиха непрекъснато, за да изготвят план за действие при извънредни ситуации. Взеха новаторски решения за борба с пандемията от COVID-19. След известно първоначално колебание се разбра, че изправени пред глобална заплаха, държавите членки просто не могат да се справят без последователен и координиран подход.

ЕК с официални препоръки за движението в ЕС - за външни и вътрешни граници

Европейската комисия публикува препоръки за ограничаване на достъпа до външните и вътрешните граници на ЕС заради разпространението на ...

ЕИСК активно предоставя съвети и информация, първо, като своевременно публикува изявление, прието чрез писмена процедура от Бюрото, с пълната подкрепа на групите, и второ, като отговори на искането на Европейския парламент да допринесе с три становища за извънредното пленарно заседание на 26 март. И аз също активно реагирах с още изявления, в които настоявах да се направи всичко необходимо (#whateverittakes) в съответствие с позициите на ЕИСК", отбелязва още председателя на консултативния орган към Общността.

"ЕС промени икономическите си правила, които досега изглеждаха непоклатими. Задейства общата клауза за дерогация от Пакта за стабилност и растеж. Предостави допълнителна гъвкавост по отношение на съществуващите правила за държавна помощ. Измени регламента за летищните слотове и разшири обхвата на фонд „Солидарност“ на ЕС, така че да включва спешни мерки в областта на здравеопазването, въпреки че все още не са определени конкретните операции, които могат да бъдат финансирани с цел справяне с кризата с пандемията, за което ЕИСК настоя в становището си.

Освен това беше въведена цялостна и съгласувана финансова подкрепа на европейско равнище: 750 млрд. евро от Европейската централна банка, допълнителни 40 млрд. евро заеми от Европейската инвестиционна банка и 37 млрд. евро, представени от Европейската комисия чрез структурните фондове.

Последният Европейски съвет, въпреки ангажимента на много държавни и правителствени ръководители, не постигна необходимото. Докато пиша това, Еврогрупата разполага със срок от две седмици, за да представи план.

Моментът е извънреден: гражданите, предприятията и работниците в ЕС са подложени на непоносим натиск и с основание се страхуват за своето здраве, работните си места и бъдещето на своите деца. В такива моменти се изисква всички да проявяват единодушие и кураж. 

ЕС завърши закупуването на медицинско оборудване за борба с коронавируса

Европейският съюз завърши закупуването на медицинско оборудване, необходимо на общността за борба с разпространението на коронавируса. ...

Преди 63 години държавите основателки на Европейския съюз, подписват Договора от Рим и мечтата се сбъдва: създаден е обединен континент, основан на споделени визия и принципи и обща съдба.

Този път не става въпрос за създаване на Съюз, а за спасяването му. Трябва да можем да реагираме на спешни ситуации. ЕИСК призова за цялостен план за възстановяване от мащаба на плана „Маршал“ или Новия курс.

Като председател разчитам на всички членове да дадат своя принос чрез групите и секциите в изготвянето на сценарии и инструменти за справяне с тази криза. Вариантите са многобройни, въпреки че не са изцяло ясно формулирани: кредитни линии на ЕМС, „облигации за коронавируса“, финансова служба на еврозоната, и дори еднократни съвместни разходи. 

Общите усилия за възстановяване ще изискват всички слоеве на обществото да си сътрудничат. Тъй като сме консултативен орган, който представлява европейското организирано гражданско общество, ние сме длъжни да окажем помощ за изготвянето на нови решения в духа на една обновена солидарност на ЕС", завършва позицията на Лука Жайе.

Темата продължава и в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа