Лукашенко нареди да се създаде оперативно командване в украинско направление

6042
Лукашенко нареди да се създаде оперативно командване в украинско направление
Снимка: Getty Images

Беларус продължава подготовката за възможно встъпване във войната срещу Украйна. В четвъртък, 26 май, президентът Александър Лукашенко разпореди създаването на оперативно командване на армията в южно направление, където в началото на май вече бяха разположени сили за специални операции.

„За съжаление се отвори нова посока, както при нас е прието да се казва, нов фронт. Не можем да не обърнем внимание на това“, заяви Лукашенко на среща в Министерството на отбраната.

По думите на беларуския президент още миналата година са направени предложения за създаване на отделно командване в украинско направление.

Лукашенко не знае дали войната в Украйна върви по план, не бил достатъчно потопен в темата

„Тогава разбрахме, че трябва да се направи нещо, но времето ни подтикна толкова динамично към това, че незабавно трябва да създадем това оперативно направление – заедно със западното, северозападното, ще има и южно крило“, каза той, цитиран от БелТА.

Беларус ще бъде изправен пред безпрецедентен икономически, политически и военен натиск, включително чрез ескалация на конфликта в Украйна, обяснява Лукашенко.

„Сегашната ситуация повече от всякога изисква от войските да бъдат готови във всеки един момент да дадат адекватен отговор на военните посегателства срещу Беларус“, добавя той.

По данни на украинския Генерален щаб в началото на седмицата Беларус е започнал да изважда оръжия и военна техника от складовете и планира учения на полигони в Брестка, Витебска, Гродненска, Минска и Могильовска област.

Председателят на Изпълнителния комитет на Брест Александър Рогачук разказва, че по време на ученията „ще има отработване на действията на десантните части в градски условия с преодоляване на водна преграда“. По думите му десантчиците ще се отправят на Бресткия полигон, намиращ се на 40 км от границата с Украйна.

Беларус още сега, без да създава командване, е принуден в движение да отработва отбраната на южните си граници в движение и да сменя въоръжените си сили, заяви Лукашенко. „Трябва да извършим тази ротация – това е моето строго изискване. Това са военновременни условия. Но все още без война“, заключава той.

Беларус и Русия проведоха съвместни учения малко преди началото на руската „специална военна операция“, както наричат в Русия войната в Украйна. На 18 февруари Владимир Путин каза, че ученията имат чисто отбранителен характер и не заплашват никого. На 20 февруари Русия и Беларус решиха да удължат ученията поради „увеличаване на военната активност близо до външните граници на Съюзната държава [Русия и Беларус] и изостряне на ситуацията в Донбас“. На 24 февруари Путин обяви началото на "военна операция" в Украйна. Тогава Лукашенко заяви, че беларуските войски не вземат участие в нея. На 11 март, на среща с Владимир Путин, Лукашенко се готвеше да му покаже „къде се готви атаката срещу Беларус“ от страна на – по думите му – въоръжените сили на Украйна.

През април Лукашенко обяви, че Беларус е провела "специална операция" в Украйна по освобождаване на "пленени" граждани на Беларус. По думите на беларуския президент операцията е преминала „брилянтно“ и „дори не била забелязана“.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Беларуски доброволци се бият за Украйна: "Ако Путин бъде победен, и Лукашенко ще бъде"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа