Лукашенко продължава да струпва войски в Минск

2921
Лукашенко продължава да струпва войски в Минск
Снимка: Getty Images

В Минск преди президентските избори в Беларус продължават да се струпват войски. Според ръководителя на информационната агенция WarGonzo Семьон Пегов, беларуските власти очевидно са решили да съберат солидна армейска групировка в столицата. Очевидно заради онези, които не са съгласни с резултатите от президентските избори, резултатът от които вече е ясен. Сцената на площада, където се планира митингът на кандидата за президент Светлана Тихановская, беше демонтирана. Твърди се, че пречела на честването на Деня на Железопътните войски, пише руският вестник “Московский Комсомолец" в своя статия, представена от агенция Фокус.

За трети ден в Беларус се наблюдава активно движение на военни сили. Направленията са различни: от източните райони, граничещи с Русия, до беларуската столица. Според последните данни в четвъртък сутринта в Минск я влязъл пореден конвой от военнослужещи.

Лукашенко тръгна да предлага референдум за промяна на конституцията

Президентът на Беларус Александър Лукашенко смята за необходимо в близките пет години да се проведе референдум за промяна конституцията...

Местните жители вече съобщават за военна техника и войски, които са забележимо повече от преди ден. Сред тях има бронетранспортьори, бронирано-разузнавателни машини тип "Кайман", автомобили на свързочни войски, патрулни превозни средства.

Според някои оценки броят на милиционерите и другите видове войски в Минск се е увеличил с няколко хиляди. Допълнителни сили вероятно ще бъдат разположени и в предградията.

Няма официални информации за предислокация на военните. Беше обявено само участието в различни събития в Минск на почетния караул и оркестъра на 30-та отделна железопътна бригада.

По някаква причина беше решено Деня на Железопътни войски да се проведе в беларуската столица на същото място на планирания опозиционен митинг. Факт е, че централата на един от кандидатите за президент Светлана Тихановская на 6 август реши да проведе голям митинг-концерт в парка „Дружба на народите“ в Минск. Предишния ден Тихановская подаде заявление за тази масова акция.

Група от частната армия "Вагнер" арестуваха край Минск, засилват граничния контрол с Русия

Общо 33-ма са задържаните руснаци от частната военна компания "Вагнер" край Минск. Група от 32 -ма край санаториум в околностите на гра...

Властите в Минск обаче й отказаха провеждането на този митинг-концерт. Съобщава се, че Изпълнителният комитет на Градския съвет на Минск е отговорил в писмо: „Митингът не може да се проведе, тъй като по това време на същото място ще се проведе празнично събитие, посветено на Деня на железопътните войски“.

"В момента военните демонтират сцената, подготвена за митинга на опозицията и не допускат техническия персонал, който дойде да инсталира мултимедийно оборудване - екрани, звукова и светлинна техника и т.н.", каза Семьон Пегов.

Тихановская и нейните сътрудници решиха да не следват инструкциите на Минския градски изпълнителен комитет. Те призоваха привържениците да дойдат в Парка „Дружба на народите“ вечерта на 6 август. "Движим се според нашия план: ще има митинг в Парка „Дружба на народите" - отбелязаха в централата на Тихановская.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа