Лукашенко заплаши протестиращите, че ще ги остави без ръце, ако пипнат войник

2554
Лукашенко заплаши протестиращите, че ще ги остави без ръце, ако пипнат войник
Снимка: Getty Images

Беларуският президент Александър Лукашенко заплаши да остави протестиращите „без ръце“ и изостри реториката си, когато стотици дефилираха по улиците и се събраха пред университетите, за да продължат да оказват натиск върху ветерана да подаде оставка.

Студенти, работници в заводи и пенсионери отговориха на призива на лидера на опозицията Святлана Тихановская да проведат общонационална стачка тази седмица - нова стъпка за принуждаване на Лукашенко за нови избори след месеци на масови протести.

Санкции от ЕС за Лукашенко

Външните министри на ЕС се съгласиха да наложат санкции на президента на Беларус Александър Лукашенко, казаха дипломатически източници ...

Александър Лукашенко заяви в днешно обръщение, че протестите няма да го принудят да напусне страната, съобщава ДЕ24.

„Президентът никога не е бягал и няма да избяга. Достатъчно живях в този живот... Но ако някой си мисли, че съм приключил със себе си и съм се провалил... Вижте, има моменти, които могат да стреснат някой. Но ето ги тези, които непрекъснато ме натискаха и видяха, че косата ми дори не трепна“, каза Лукашенко.

Президентът припомни, че е оцелял в средата на 90-те години, когато по улиците са били изгаряни коли, опитвали са се да превземат правителствения дом с щурм и са разпъвали палатки на площад „Октябърская“.

Протестите на хиляди срещу фалшивите според тях президентски избори и произвола на силите за сигурност продължават в Беларус повече от два месеца. Хората призовават за предсрочни избори и освобождаване на политически затворници. Но Лукашенко отказва да проведе повторни избори и силите му за сигурност предприемат репресии срещу протестиращите. Той отрича изборна измама и държи властта с подкрепата на традиционния съюзник Русия.

И днес Лукашенко публично заплаши демонстрантите, че охраната ще действа още по-строго и че „ако някой докосне войник, той ще загуби най-малко ръцете си“.

Чехия привиква посланика си в Беларус за консултации

Чешката република привика посланика на републиката в Беларус Томаш Перницки за консултации. Това съобщи официалният представител на чеш...

Повече от 16 000 души бяха арестувани при жестоки репресии от силите за сигурност, които накараха западните страни да наложат нови санкции на Минск.

Протестиращите се събраха пред няколко университета днес, за да покажат солидарност със студенти, изгонени заради присъединяването си към стачката тази седмица. Това беше разпространено в местните медии.

Няколкостотин души от Беларуския държавен университет по компютърни науки и радиоелектроника изпяха „Браво!“ и аплодира учители, стачкуващи от солидарност с изгонените ученици, както показа видео от TUT.BY.

Над 100 души протестираха пред училище в Минск ден след като полицията арестува бащата на трима ученици, присъединили се към протестите.

„Подкрепете ученици и учители. Напомнете на режима: няма да позволим бъдещето на страната ни да бъде разрушено “, заяви Тихановская в изявление.

Беларус с ответни санкции срещу ЕС

Във връзка приетите от Брюксел визови санкции срещу Беларус, Минск привежда в действие ответен санкционен списък, според уебсайта на Ми...

Според стачните групи, десетки фабрични работници са уволнени като наказание за присъединяване към стачката. Властите са затворили и няколко кафенета и ресторанти на подкрепящи стачката, съобщи TUT.BY. Лукашенко частично затвори сухопътните граници на страната, замени министъра на вътрешните работи и назначи три стража по сигурността на нови роли в четвъртък, за да му помогнат да затегне хватката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа