Луксозният живот на семейство Макрон разгневи французите

20946
Луксозният живот на семейство Макрон разгневи французите
Снимка: БГНЕС

Еманюел Макрон вероятно ще остане в историята като „президент на богатите“. Политикът получи такъв прякор поради факта, че замени данъка върху солидарността на държавата с данък върху скъпи недвижими имоти, като по този начин извади от данъчно облагане акции, облигации и други ценни книжа. Французите обаче го упрекват не само, че дава подарък на най-богатите граждани на страната, но и за огромните суми, които харчи за поддържане на луксозен начин на живот. За страстта към лукса, която съпругата му Брижит е внушила на президента разказва "Лента.ру".

През юни 2018 г. във Франция избухва скандал. Оказа се, че президентът на страната Еманюел Макрон, заедно със съпругата си Брижит, са купили изключително сервиз за официални вечери и банкети в Елисейския дворец, състоящ се от 1,2 предмета. Първата дама лично го избрала, а покупката била оценена на 50 хиляди евро. В същото време много френски медии стигнаха до извода, че посочената цена на е занижена почти 10 пъти и в действителност струва около 500 хиляди евро.

Кръгът на държавния глава се опита да обясни, че супниците, чиниите и много други съдове са придобити по време на президентството на Жак Ширак и че са купили нещо под ръководството на Рене Коти през 50-те години. Казват, че в двореца вече са се оплакали, че някои предмети липсват, а самите съдове остаряват. Новият сервиз е поръчан от фабриката за порцелан „Севр“, която доставя ястия на Елисейския дворец от 1848 година.

Тази придобивка става известна няколко дни след като в социалните мрежи е разпространено видео съобщение от президента, в което той говори за разходи, използвайки необичаен за себе си разговорен речник и се оплаква от размера на държавните разходи за социално подпомагане на населението. „Вижте нашите програми за социална подкрепа. Инвестираме много пари в социални програми, но хората все още живеят в бедност. Те не могат да избягат от него. Хората, родени в бедност, остават бедни. Трябва да разберем как да помогнем на тези хора да се измъкнат оттам “, казва лидерът.

Възмутени французи започнаха да обвиняват Макрон в презрение към бедните, напомняйки му, че той и съпругата му водят луксозен начин на живот и не пестят от гардероба си. Например през август 2017 г. се оказа, че президентът е похарчил 26 хиляди евро за услугите на личния си гримьор само за три месеца на власт, тоест около 8,6 хиляди евро на месец. Тези пари отидоха за грим и процедури за лице. На 40-ия си рожден ден държавният глава реши да празнува със семейството си в луксозния замък Шамбор, разположен южно от Париж.

Година по-късно президентът отново изненада французите с внезапна ваканция, позовавайки се на „прекомерна умора“. Заедно със съпругата си той заминава на четиридневна ваканция в Хонфлер, малко живописно пристанищно градче в Нормандия, което неведнъж е хвалено в своите творби от френски художници-импресионисти.

Двойката отсяда в „La Ferme Saint-Simeon“, което се смята за едно от най-романтичните и луксозни места. Това имение от 17-ти век се намира на живописен хълм с изглед към „прекрасните светлини на Сена“.

Бриджит научава Макрон да води такъв луксозен начин на живот. Тя е родена в семейството на известния сладкар Амиен, който стана милионер. Предците на Брижит се преместват в града през 1872 г. и веднага се прочуват с производството на шоколадови бонбони и типичните местни бисквити „Макарон“. От детството си Бриджит е свикнала да се обгражда със скъпи неща и е носила шикозни тоалети от известни модни къщи.

„Първата дама винаги е обичала Луис Вюитон и е носела дрехи, проектирани от арт директор Никола Жескиер. Тя присъства на модните ревюта на своя приятел още преди да стане публична личност. В гардероба й можете да намерите и предмети на други френски класически марки - Balmain, Courreges и Dior “, пише за това американското издание на „Ню Йорк Таймс“.

Също така първата дама на Франция обожава малки бели рокли, показващи стройна фигура и красиви крака. В гардероба й има много удължени вталени блейзери, двуредни палта и скъпи обувки.

Французите научиха много за връзката между Биби и Маню (умалителни имена, които Брижит и Еманюел Макронс използват в личната комуникация) от книгата на журналистката Маел Брен „Брижит Макрон, честно казано“. Бъдещият държавен глава е бил ученик на Брижит Троние.

В театрална група те репетирали пиеси заедно. Младежът не се смущавал, че любимата му е с 24 години по-голяма от него. На 17-ия си рожден ден той й обещал: „Каквото и да правиш, независимо как ме избягваш, ще се оженя за теб“. Мадам Троние е омъжена, има три деца и отначало се смее само на думите на Еманюел.

През 1993 г. бъдещият френски президент пише еротичен роман от 300 страници, който посвещава на своята учителка. Младежът помолил съседка да напише текста на машина. Впоследствие тя си спомня, че това е много чувствен и дори неприличен роман, чиято основна цел е да изразява чувства към Брижит. Жената обаче не разполага с ръкописа на този роман.

Впоследствие Троние се развежда със съпруга си и започва да живее с Макрон. „Бяхме заедно, неразделни въпреки всичко. Скоро в живота ми се появиха нейните деца, техните съпрузи, нашите внуци. Нашето семейство е основата на целия ми живот ", пише Макрон в своята програмна книга„ Революция "

Така Троние се развежда със съпруга си и започва да живее с Макрон, двойката се жени през 2007 г. Сватбената церемония се състои в кръга на роднини и приятели на двойката във вилата, собственост на Брижит, намираща се в модния морски курорт Ле Туке. Тук двойката понякога отсяда през лятото. Освен това пътуват до лятната резиденция на френските президенти - Форт де Брегансон, разположен на Лазурния бряг. Между другото, не всички френски лидери харесват това място: Ширак го смяташе за „скучен затвор“, а Франсоа Оланд, който посети резиденцията само веднъж, стигна до заключението, че е трудно да се защити замъкът от засиленото внимание на пресата. Двойката Макрон обаче хареса Форт де Брегансон.

Двойката започна да възстановява сградата по свое усмотрение. И така, там се появи подвижен басейн с площ от 20 квадратни метра и дълбочина 1,2 метра. Пред резиденцията е разположена красива градина, от беседката се открива гледка към морето и скалите. Освен това замъкът е оборудван с хеликоптерна площадка. Плажът на държавния глава се охранява от отряд жандармеристи. Като цяло поддръжката на лятната резиденция на президента струва на френската хазна 200 хиляди евро годишно.

По-голямата част от времето Макрон прекарват в Елисейския дворец - постоянната официална резиденция на френските владетели от 1873 година. Елегантна сграда на улица е разположена в сърцето на Париж. Главната зала на двореца е украсена с лилави брокатени завеси, огромни полилеи и позлатени колони.

Особено известни са готвачите, работещи в Елисейския дворец. Те приготвят около 95 хиляди различни ястия за държавни приеми годишно. Смята се, че дори германският канцлер е изпратил своя готвач в Париж, за да подобри уменията си.

Брижит Макрон, между другото, е една от най-популярните първи дами в страната. Известно е, че тя получава по няколкостотин писма, които всеки ден пристигат в Елисейския дворец на нейно име. За сравнение: бившата първа дама Карла Бруни е получила около 35 съобщения. Бриджит получава писма предимно от благодарни французойки, наричайки съпругата на президента пример за това как може да изглежда привлекателна на всяка възраст.

По отношение на самия Макрон французите са по-скептични. Често му се напомня, че като шеф на Министерството на икономиката за осем месеца той е похарчил 80 процента от средствата, отпуснати за разходите му за развлечения, за лични нужди. Става дума за 120 хиляди евро. Той е похарчил тези пари, за да плати обеди със синдикални лидери, популярни художници и религиозни лидери в търсене на познанства и приятелства с влиятелни хора, които биха могли да му помогнат по време на президентската кампания.

Между другото, антикорупционното сдружение „Антикор“ вече направи опит да обвини политика във финансова нечестност. Служителите се обърнаха към Висшия съвет за прозрачност в обществения живот (HATVP), за да прегледат данъчните декларации на Макрон. Най-голям интерес представлява оценката на имуществото, притежавано от политика.

Представителите на „Антикор“ са уверени, че президентът е подценил цената на едно от съоръженията с 200 000 долара. Това му позволи да не излиза извън границите, установени от закона, да не попада в категорията на заможните хора и следователно да не плаща данъци с увеличена ставка.

Луксозният апартамент на двойката Макрон в 15-и район на Париж също поражда големи въпроси. Смята се, че пазарната стойност на апартамент в този район се е увеличила с поне една трета. Според официални документи обаче стойността му се е увеличила само с пет процента.

* Превод : БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа