Луксът да имаш дете

24350
Луксът да имаш дете
Снимка: Getty Images / Guliver

Кризата погубва Гърция - и то не само във финансово отношение. Тежките икономии карат все повече семейства да се замислят дали могат да си позволят лукса да имат дете. Цифрите го доказват: раждаемостта спада драматично.

Стратос и Антигони Фаракос са женени от три години. И открай време желаят деца. В момента обаче такова решение не се взима лесно, казва Стратос и обяснява: „Изкарваме все по-малко пари, а държавата проведе данъчна реформа, вследствие на която децата се оказват нещо като луксозна стока. Философията на властите е, че който иска да има деца, трябва да изкарва много пари, за да може да ги изхранва. И затова семействата с деца плащат дори повече данъци от бездетните, а за многодетните семейства вече няма почти никакви данъчни облекчения. Всичко това много ни влияе при взимането на решение дали да си имаме дете или не”.

Кризата, кризата, кризата


При това Стратос и Антигони дори могат да минат за привилегировани, защото и двамата имат работа. Антигони си изкарва хляба в една банка, а мъжът ѝ е учител по математика. Месечно в семейната каса влизат около 1 500 евро, но въпреки това преди заплата винаги става напечено, казва Антигони. Безработицата в страната вече е достигнала 28% и много от приятелите на младото семейство се намират в крайно несигурно положение, разказва младата жена:

„Няколко близки семейства с по едно дете вече се отказаха от мисълта за второ. Моите приятелки много се страхуват, че ако излязат в майчинство, ще загубят работата си. И аз се боя от същото, защото доста работодатели наистина уволняват младите майки, уви.”


Професор Йоргос Креацас от родилното отделение на Университетската клиника в Атина потвърждава, че броят на ражданията наистина намалява: „През миналата година са се родили 5 000 бебета по-малко. Причината трябва да се търси във финансовата криза, която преживяваме в момента. Раждаемостта спадна до 1,1 дете на майка и в момента възлиза на около 100 хиляди деца годишно”, казва проф. Креацас.

Опразването на една държава

Гръцката демографска криза има и един друг аспект: все повече млади хора напускат страната, за да търсят по-добър живот в чужбина, вследствие на което населението на страната направо се топи, казва проф. Креацас. На всичко отгоре нараства и броят на спонтанните аборти, казва Креацас и обяснява: „През 2012 броят им се е утроил в сравнение с 2011 година. Стресът, неизвестността, притесненията - всичко това си казва думата. А и бременните жени все по-рядко ходят на контролни прегледи”.

Стратос и Антигони от сърце искат деца, техните родители също отдавна мечтаят за внуци. В момента обаче е изключително трудно да вземеш такова решение. Всичко зависи от това как ще потръгнат нещата в Гърция. А това е едно уравнение с твърде много неизвестни.

Източник: Дойче веле

Американци твърдят, че откритата в Гърция Мария е отвлечената им дъщеря

Семейство от САЩ предполага, че откритото в гръцки катун русокосо момиченце може да е отвлечената им дъщеря, съобщава телевизия Скай ню...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа