Мадридски нощи

3104
Мадридски нощи

Хиляди се събраха спонтанно в неделя вечерта по улиците на Мадрид в отговор на призивите в социалните мрежи: пожарникари, полицаи, длъжностни лица от всички професии, за да изразят гнева си срещу плана за орязване на доходите лансиран от испанското правителство.

"Това се случи спонтанно, събрахме се чрез социалните мрежи, чрез съобщения по мобилните телефони" обяснява Мигел Родригес, мадридски пожарникар на 21 години, който е свалил от униформената си риза отличителните знаци, за да дойде на демонстрацията.

Първият етап на импровизирания и мирен нощен поход е седалището на управляващата Народна партия на премиера Мариано Рахой.

"Всички заедно можем", "Горе ръцете, това е обир", викаха демонстрантите, преди да завият пред полицейските кордони.

После те поемат по централните мадридски улици към площад Пуерта дел Сол /Puerta del Sol/, в сърцето на града, след това към Парламента, защитен от десетки полицейски камионетки, които са преградили улиците и са превърнали квартала в укрепен лагер.

"Това е демонстрация на служителите, не зная къде отиваме", изстрелва през усмивката си полицай съпровождащ потока от хора.

Паролата се разпространи много бързо през социалните мрежи и мобилните телефони, пренебрегвайки призива на големите испански синдикати UGT и CCOO да се демонстрира чак на 19 юли.

Градусът на гнева в Испания се покачва от съобщението в сряда за нов план за ограничаване на разходите, който трябва да ореже 65 милиарда евро до края на 2014 г.

Програмата включва увеличаване на ДДС, по-ниски обезщетения за безработица и премахването на коледния бонус за длъжностни лица, което означава една заплата по-малко през годината.

Страната вече е засегната от рекордна безработица, която оставя без работа почти 25 процента от активното население. Сега орязването засяга всички испанци и особено средната класа. Не се вижда никакъв изход от кризата в скоро време.

"Налагат орязване на тези отдолу, но не намаляват заплатите на общинските съветници и техните сътрудници", потвърждава 35 годишен полицай. Според него "със заплатата на един съветник може да се плати на четирима полицаи".

Пожарникарите са многобройни и са дошли с униформи. Каските им проблясват в нощта.

До тях са професионалистите в здравеопазването, учители ... Полицаите с техните черни фланелки с надписи "Полиция" вече обясниха, че демонстрират индивидуално, дори и да нямат право на това заради професията си.

"Не, те не ни представляват"

Това вика тълпата, поемайки един от главните лозунги на движението на "възмутените", издигнат от тях в петък срещу рестриктивните планове за съкращаване на разходите.

С напредването на кортежа, хората се увеличават, към служителите се присъединяват и други граждани от всички слоеве на обществото, за да засвидетелстват подкрепата си.

Когато пристигат пред полицейските ограждения при парламента, първите манифестанти сядат на земята и вдигат ръце към небето. "Това са нашите оръжия", "Те си пълнят джобовете, ое ое", скандира тълпата.

"Приятелю, обърни се", викат към полицаите, които ги наблюдават мирно, някои от тях със скръстени ръце.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com