Макрон изненадващо включи Иран в срещата на Г-7

6426
Макрон изненадващо включи Иран в срещата на Г-7
Снимка: Getty Images

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф кацна във френския курорт Биариц за срещата на върха на Г-7 в неочакван опит за намиране на изход от задънената улица, в която се намират преговорите около запазването на иранската ядрена сделка, предава AFP.

Присъствието на Зариф не беше обявено предварително и се разглежда като опит на френския домакин Еманюел Макрон да намери начин да деескалира напрежение между Иран и САЩ. 

Тръмп отправи обвинение към Макрон заради Иран

Американският президент Доналд Тръмп обвини френския лидер Еманюел Макрон, че се намесва в политиката на Вашингтон спрямо Иран, предаде...

Не се очаква да се проведат разговори лице в лице с президента на САЩ Доналд Тръмп, но присъствието на двамата политици на едно и също място породи надежди. Иранският външен министър отложи планираното пътуване до Азия, за да присъства на лидерския форум

"Зариф ... пристигна в Биариц, където се провежда срещата на Г-7, за да продължи разговорите по отношение на последните мерки между президентите на Иран и Франция", написа в Twitter говорителят Аббас Мусави, визирайки техните усилия за спасяване на иранската ядрена сделка.

Той бе принуден да потвърди присъствието на първия ирански дипломат, след като сайтовете за проследяване на полети разкриха, че самолетът на Зариф е кацнал в Биариц. 

Френското президентство също потвърди пристигането му, но подчерта, че не са планирани разговори с американската страна. Зариф ще разговаря с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан. Иранският първи дипломат трябва се върне в Техеран в неделя, преди да се отправи към Китай.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп най-вероятно не е бил информиран за посещението на Зариф, въпреки че Макрон обядва с американския си колега в събота, а лидерите дълго са обсъждали Иран. Решението да бъде поканен вероятно е взето късно снощи, според източници на Reuters.

Politico: 5 бури (и пожар в джунглата), които могат да разрушат Г7 на Макрон

Биариц е популярна туристическа дестинация в Югозападна Франция, който по принцип е пълен с туристи по това време на годината. Вместо ...

По-рано Тръмп отклони френските усилия за посредничество с Иран, а днес отказа да отговори на въпроса дали е знаел за посещението на Зариф, който е обект на санкции от Вашингтон.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин припомни, че Тръмп в миналото е казвал, че ако Иран "иска да седне и да преговаря, няма да поставя предварителни условия", добавяйки, че няма да коментира повече повече това "кой кой е" в Г-7.

Външният министър на Иран е натоварен със задачата да предаде отговора на иранското ръководство на предложението на френския президент Еманюел Макрон, чиято цел е спасяването на ядрената сделка на Иран от 2015 г., посочва високопоставен ирански служител пред Reuters.

Макрон е предложил на Зариф механизъм за икономически обезщетения, които да компенсират петролните приходи, загубени заради санкциите на САЩ. В замяна френският президент иска Техеран да се придържа към ядреното споразумение и да започне нови преговори със световните лидери.

Не е ясно каква точно е идеята на Макрон за компенсации, но засега предлаганият търговски канал за хуманитарен и хранителен обмен с Иран все още не работи.

Рухани: Иран ще води преговори със САЩ, ако отменят санкциите

Президентът на Иран Хасан Рухани заяви, че Техеран подкрепя преговорите с Вашингтон, но САЩ първо трябва да отменят санкциите, наложени...

Действията на френския президент и поканата към Зариф обаче са нещо "безпрецедентно и предвид контекста - доста дръзко", твърдят френски дипломатически източници.

Макрон и иранският му колега Хасан Рухани проведоха поредица от телефонни разговори през последните седмици, насочени към намаляване на напрежението между Техеран и Вашингтон. Макрон вероятно е поканил Зариф на лидерската сбирка при срещата им в Париж в навечерието на форума на Г-7 в Биариц.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа