Макрон ще търси в Източна Европа подкрепа за плановете си за реформи в ЕС

1747
Макрон ще търси в Източна Европа подкрепа за плановете си за реформи в ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Основният въпрос, който френският президент Манюел Макрон ще постави на срещите си тази седмица с лидерите на Чехия, Словакия, Румъния и България, е да се промени противоречивият регламент на ЕС, който да позволява на компаниите да изпращат работници в други държави-членки, без да плащат местни социални такси.

Това се казва в коментар на AFP във връзка със започващата на 23 август обиколка на Макрон. Той ще посети най-напред Австрия, където освен с нейните лидери ще има среща и с премиерите на Чехия и Словакия. Следва Румъния, а в петък Еманюел Макрон ще води преговори с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Избраният през май за президент Макрон бе обещал да преработи европейската директива за работната сила, тъй като тя се използва от компании в Източна Европа за подбиване на конкурентите си в по-богати членове като Франция, казва се още в коментара.

Директивата позволява на полска, примерно, фирма да спечели договор във Франция и след това да изпрати полски работници да извършат работата, без да плащат френски социални такси, които са по-високи, отколкото в Полша.

"Това е чувствителен въпрос във всички наши страни, особено във Франция, но не само там. Става въпрос за това как хората възприемат икономическата конкуренция в Европа", заяви френски дипломат, пожелал анонимност.

Макрон възприема чуждестранните компании, които се конкурират нечестно с френските, като двигател на антиевропейски настроения, което помогна на евроскептиците от крайно десните и крайнолевите страни да запишат рекордно високи резултати на изборите във Франция по-рано тази година.

"Смятате ли, че мога да обясня на френската средна класа, че компаниите във Франция трябва да се закрият, за да се преместят в Полша, защото е по-евтино там или че тук (във Франция) строителните компании имат право да наемат полски работници, защото те са по-евтини? Тази система не работи“, подчерта Макрон през юни.

Той също така настоява за нов механизъм за отсяване на инвестициите извън ЕС, особено от Китай, в стратегически области на европейската икономика, както и за по-строги мерки срещу дъмпинга на евтиния внос на континента. В плановете му се предвижда и въвеждането на „Акта Купете европейското“, който да задължи правителствата на ЕС да купуват повече от компании, работещи на територията на съюза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Италианските ВВС прехванали самолети над Балтийско море, смятат, че са руски

Защо Путин иска от руския народ да приеме всички лишения като патриотичен дълг

Германците са разтревожени. Предпочитат да пестят парите си, вместо да харчат

Войната в Украйна - Германия допусна грешки

Тежки времена за някои пенсионери в Германия - ето с колко пари на месец трябва да се оправят

Украйна ще получи рекордно бюджетно финансиране от партньорите си за март

Руската църква обяви войната в Украйна за "свещена". Според нея Русия е призвана да спаси света и води поход срещу "силите на злото"

Русия твърди, че е предотвратила терористична атака в Ставрополския край (ВИДЕО)

Откриха спирка с отливките на жертвите на Везувий в Помпей (СНИМКА)

Зеленски освободи посланика в Молдова, Олексий Данилов може да го замени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа