Макрон ще търси в Източна Европа подкрепа за плановете си за реформи в ЕС

1747
Макрон ще търси в Източна Европа подкрепа за плановете си за реформи в ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Основният въпрос, който френският президент Манюел Макрон ще постави на срещите си тази седмица с лидерите на Чехия, Словакия, Румъния и България, е да се промени противоречивият регламент на ЕС, който да позволява на компаниите да изпращат работници в други държави-членки, без да плащат местни социални такси.

Това се казва в коментар на AFP във връзка със започващата на 23 август обиколка на Макрон. Той ще посети най-напред Австрия, където освен с нейните лидери ще има среща и с премиерите на Чехия и Словакия. Следва Румъния, а в петък Еманюел Макрон ще води преговори с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Избраният през май за президент Макрон бе обещал да преработи европейската директива за работната сила, тъй като тя се използва от компании в Източна Европа за подбиване на конкурентите си в по-богати членове като Франция, казва се още в коментара.

Директивата позволява на полска, примерно, фирма да спечели договор във Франция и след това да изпрати полски работници да извършат работата, без да плащат френски социални такси, които са по-високи, отколкото в Полша.

"Това е чувствителен въпрос във всички наши страни, особено във Франция, но не само там. Става въпрос за това как хората възприемат икономическата конкуренция в Европа", заяви френски дипломат, пожелал анонимност.

Макрон възприема чуждестранните компании, които се конкурират нечестно с френските, като двигател на антиевропейски настроения, което помогна на евроскептиците от крайно десните и крайнолевите страни да запишат рекордно високи резултати на изборите във Франция по-рано тази година.

"Смятате ли, че мога да обясня на френската средна класа, че компаниите във Франция трябва да се закрият, за да се преместят в Полша, защото е по-евтино там или че тук (във Франция) строителните компании имат право да наемат полски работници, защото те са по-евтини? Тази система не работи“, подчерта Макрон през юни.

Той също така настоява за нов механизъм за отсяване на инвестициите извън ЕС, особено от Китай, в стратегически области на европейската икономика, както и за по-строги мерки срещу дъмпинга на евтиния внос на континента. В плановете му се предвижда и въвеждането на „Акта Купете европейското“, който да задължи правителствата на ЕС да купуват повече от компании, работещи на територията на съюза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Папата каза накъде ни тласка любовта

Армения блокира предаванията на острие №1 на руската пропаганда

Нов етап: Руснаците стреляха за първи път по Харков с модифицирана авиобомба с голям разрушителен ефект (ВИДЕО)

Бежанци: Група от деца и възрастни от Белгород се спасиха в Санкт Петербург (ВИДЕО)

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа