Макрон трябва да каже какво ще прави след продължаващите 6 месеца протести на "Жълтите жилетки"

1243
Макрон трябва да каже какво ще прави след продължаващите 6 месеца протести на "Жълтите жилетки"
Снимка: Getty Images/Guliver

Френският президент Емануел Макрон днес (25 април) ще обяви дългоочаквания си отговор на продължаващите вече почти шест месеца улични протести. Очаква се той да изложи плановете си за реформи, които могат да се окажат решаващи за неговото политическо бъдеще, предаде БГНЕС.

През 2017 година Макрон дойде на власт с надеждата, че ще бъде глътка свеж въздух за Франция. Но през последните шест месеца инерцията беше изцяло премахната след появата на движението "жълти жилетки", което ежеседмично протестира срещу социалното неравенство.

Сблъсъци в Париж: Жълтите жилетки обявиха, че "Ние всички сме катедрали", арестуваха 126

Френската полиция е задържала 126 „жълти жилетки“ и е извършила 11 000 проверки на демонстранти, пожелали да се включат в д...

В четвъртък вечерта, в 19:00 часа българско време, Макрон ще даде пресконференция, на която ще очертае поредица от реформи, изготвени след обширни обществени дискусии в отговор на протестите. Очаква се той да обяви поредица от важни, но не революционни мерки, включително намаляване на данъците за средната класа и преоценка на малките пенсии - и двете бяха сред исканията на протестиращите Жълти жилетки. Но повечето от реформите вече са известни след изтичане на информация в пресата.

Дебат на живо

Макрон най-вероятно ще направи кратко 20-минутно обръщение, в което ще очертае "няколко подхода и посоката" в отговор на кризата, след което ще му бъдат зададени въпроси от френски и чуждестранни журналисти.

Макрон, който ще бъде заобиколен от членове на своя кабинет, знае, че трябва да "действа много бързо, за да определи календар" за реформите, които ще бъдат обявени, каза говорителката на правителството Сибет Ндиайе.

ООН иска разследване на полицейското насилие срещу "жълтите жилетки"

Върховният комисар на ООН за правата на човека поиска от Франция да направи "пълно разследване" на полицейското насилие по време на дем...

Вместо да промени реформите, които бяха изтекли в медиите по-рано тази седмица, идеята е Макрон да ги "обясни". Но той вероятно ще се сблъска с трудна борба в защита на достойнствата на своя "Голям дебат". Проучване показва, че само една четвърт от анкетираните смятат, че социалната, икономическата и политическата ситуация се е подобрила от началото на януари.

За Макрон, известен с изненадата и драматичния жест, залозите са огромни. Проучванията показват, че рейтингът му на популярност остава под 30%, което е далеч от дните след встъпването му в длъжност, когато рейтингът му беше над 60%.

Макрон трябваше да обяви реформите чрез предварително записано телевизионно обръщение, което трябваше да бъде излъчено на 15 април. Но само два часа по-рано катедралата "Нотр Дам" пламна, принуждавайки президентството да отмени предаването, докато Макрон се втурна към горящата забележителност на Париж.

Ден по-късно целият текст на реформата изтече в медиите. Това създаде голямо затруднение за Елисейския дворец, който трябваше да се чуди дали да преосмисли старата реч или да опита нещо ново.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа