Макрон: Училищата и фабриките остават отворени

4177
Макрон: Училищата и фабриките остават отворени
Снимка: Getty Images/Guliver

Франция отново обяви карантина, но училищата и фабриките ще останат отворени. Бизнеси като ресторанти и барове ще се затворят, става ясно от обръщение към нацията, което президентът Макрон направи в сряда вечерта.

Вторaта националнa карантина ще трае поне до края на ноември.

Да стъпваш върху Макрон - ресторант залепи негови снимки по пода (ВИДЕО)

Ислямският свят изразява недоволството си срещу действията на френския президент Еманюел Макрон като отговор на убийството на френския ...

Според обявените в сряда нови мерки, считано от петък хората ще могат да напускат дома си само по неотложна работа или медицински причини. Но тепърва тези ограничения ще трябва да бъдат одобрени от френския парламент!

Според новите правила французите трябва да ограничат ходенето до радиус от 1 км от дома си и да не са на улицата повече от час. По време на карантината се въвеждат три вида пропуски: индивидуален, работник (от работодателя) и училище.

"Както през пролетта, французите ще могат да напускат домовете си, за да работят, да посещават лекари, да оказват помощ, да пазаруват или да излизат“, каза Макрон. Френският президент обяви, че частните срещи и публичните събирания ще бъдат забранени в страната за следващия месец. "Връщаме се към системата за контрол на достъп", заяви той.

В същото време Макрон увери, че по време на режима на самоизолация детските градини, училищата и лицеите ще останат отворени. Що се отнася до висшите учебни заведения, те трябва да бъдат прехвърлени във формат за дистанционно обучение.

В Анкара се проведе митинг срещу Макрон и неговите изявления за исляма

Протестен митинг срещу изявленията на френския президент Еманюел Макрон за исляма и мюсюлманите се проведе в турската столица, предаде ...

Французите няма да могат да се придвижват между регионите по време на карантината. "Няма да можете да се премествате от един регион в друг, с изключение на периода на завръщане от ваканция, свързан с честването на Деня на вси светии", обясни Макрон, предаде БГНЕС.

Във връзка с обявената карантина властите решиха да затворят всички ресторанти, барове и бистра, както и някои магазини. "Търговските обекти, които не попадат в категорията на стоките от първа необходимост, както беше решено през пролетта, местата, където се събират голям брой хора - барове, ресторанти ще бъдат затворени", каза френският президент.

В същото време френският държавен глава обеща, че властите ще продължат да подкрепят бизнеса, който вече претърпява големи загуби поради пандемията. Според Макрон, малкият бизнес, който трябва да затвори вратите си по решение на властите, ще получи до 10 000 евро от държавата за покриване на загуби. Също така тези, които ще останат без работа, ще получават обезщетения.

Макрон не изключи, че ако епидемиологичната ситуация се подобри след първите две седмици карантина, някои обекти за услуги ще могат да възобновят работата си. "Това е още по-важно в периода преди коледните празници", подчерта той.

"Нашите граници в пространството на ЕС ще останат отворени. Външните граници на ЕС обаче ще останат затворени", заяви Макрон. Той подчерта, че "французите, които са в чужбина, ще могат да се върнат в родината си".

Ислямистка атака срещу френски сайтове

Десетки френски сайтове бяха хакнати и на тях бяха публикувани текстове във възхвала на исляма и карикатури на Макрон, изобразен като с...

В същото време Макрон обясни, че при пристигането си в ЕС всеки трябва да се подложи на тестове за коронавирус. "В морските пристанища и международните летища се въвеждат задължителни тестове за всички пристигащи", предупреди той. "Никой пътешественик не трябва да влиза на европейска територия, преди да стане ясно, че той не е носител на вируса", каза френският президент.

Макрон обяви, че дебатът за новите ограничения ще започне в парламента в четвъртък, който трябва да завърши с гласуване. "Всеки час има значение. Поради това пакетът от мерки ще влезе в сила възможно най-скоро", посочи френският президент

Същия ден премиерът Жан Кастекс ще проведе пресконференция, по време на която ще коментира подробно обявените мерки. „Трябва да спазваме прозрачност, така че да се вземат трудни решения в демократична рамка и опозицията да може да изрази своето мнение“, каза френският президент.

Смъртните случаи на ден във Франция са на най-високо ниво от април досега. Във вторник са регистрирани 33 000 нови случая.

Еманюел Макрон каза още, че страната рискува да бъде "обзета от втора вълна, която без съмнение ще бъде по-трудна от първата".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com