Малайзия обяви доклада за MH-17 за политизиран и антируски

2674
Малайзия обяви доклада за MH-17 за политизиран и антируски
Снимка: Getty Images/Guliver

Премиерът на Малайзия Махатхир Мохамед изрази недоволството си във връзка с резултатите от работата на Съвместната следствена група (ССГ) по делото за свалянето на Boeing в Украйна през юли 2014 година и ги нарече политизрани и антируски, предава ТАСС.

„Много сме недоволни. От самото начало това разследване е политизирано и се води с цел да се намери начин да се обвини Русия в противоправни действия“, заяви премиерът, цитиран от местното издание The Star. Той добави, че „още преди разглеждането на материалите по делото, следователите заявиха, че го е направила Русия“.

САЩ поиска от Русия да действа по отношение на заподозрените за свалянето на MH17

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео поиска от Русия да подведе под отговорност четиримата, сочени за виновни от международните следо...

„Трябват ни доказателства за вината (на Русия) в случилото се. Но засега няма никакви доказателства, а само слухове“, подчерта Мохамед.

По-рано стана известно, че правителството на Малайзия поиска „убедителни доказателства“ за това, че именно Русия носи отговорност за свалянето на пътническия самолет Boeing 777 MH17 на авиокомпания Malaysia Airlines през 2014 година в небето над Донбас, заяви премиера на страната Махатир Мохамед, цитиран от местното издание Malay Mail, пише украинското списание „Зеркало недели“.

Мохамед заяви, че Малайзия е одобрила отчета за разследването в Нидерландия – но, само до момента, където се казва, че ракетата, която е унищожила лайнера е принадлежала на Русия, предаде агенция Фокус.

„Те обвиняват Русия, но къде са доказателствата? Знаем, че ракетата, която е свалила самолета е руски тип, но тя може да бъде произведена в Украйна“, заяви той. Мохамед поиска Малайзия да се включи в разследването и проучването ная черната кутия на унищожения самолет. Той се аргументира с това, че на борда на самолета са били граждани на Малайзия, а самият авиолайнер е принадлежал на малайзийска авиокомпания.

170 руски военни са били на границата с Украйна в деня на трагедията с полет МН17

Над 170 руски военни от 53-та зенитно-ракетна бригада на ПВО , дислоцирана край Курск, са се намирали в близост до украинската граница ...

„Не знаем защо сме изключени от разследването, но от самото начало виждаме в него прекалено много политика“, подчерта той.

Припомняме, че на 17 юли 2014 година над град Шахтьорск, Донецка област, от екраните на радарите изчезна „Боинг-777“, принадлежащ на „Малайзийските авиолинии“, извършващ полет MH17 по маршрута Амстердам – Куала Лумпур. В катастрофата загина екипажа и пътниците в самолета – всички 298 души, включително 80 деца.

Близо четири години по-късно, през май 2018 година, Международната следствена група (МСГ) на пресконференция в Хага показа отломки от ракетите, които са свалили самолета. Според заключението, тя е била от комплекса „Бук“, принадлежал на 53-а зенитно-ракетна бригада на ПВО, базирана в руския град Курск.

На следващия ден Австралия и Нидерландия официално обявиха, че именно Русия носи отговорност за унищожението на „Боинга“. Европейският съвет също така призова Москва да поеме отговорност и да окаже пълно съдействие на всички опити за установяване на истината, справедливостта и вината на конкретните лица в това престъпление.

Малайзия се съмнява, че Русия има вина за сваления пътнически самолет

Холандското правителство взе предвид заявлението на малайзийския премиер Махатхир Мохамад относно разследването на катастрофата на поле...

Но и до сега Русия категорично отрича да има участие в трагедията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com