Малайзийският MH17 е бил свален с ракета, доставена от руска територия

4632
Малайзийският MH17 е бил свален с ракета, доставена от руска територия
Снимка: Gettyimages

Малайзийският самолет MH17, който през 2014 г. бе свален в Украйна, е бил ударен с ракета "БУК", доставена от руска територия. Това показват предварителните резултати от доклада на водената от Нидерландия Международната следствена група, разследваща инцидента.

Ракетата е била изстреляна от района на населеното място Первомайское, на юг от украинския град Снежное, което по това време е контролирано от украински бунтовници. Според разследващите до това място ракетата е била докарана от територията на Русия.

„На базата на криминалното разследване ние заключихме, че полет MH17 е бил свален от ракетна система БУК, серия 9М83, която е дошла от територията на Руската федерация“, заяви ръководителят на холандското полицейско разследване Уилберт Паулисен, цитиран от БГНЕС. По неговите думи по-късно системата за изстрелване на ракетата е била върната в Русия.

„БУК, който е бил използван за унищожаването на самолета, е бил внесен от руска територия и Международната следствена група може да установи точния маршрут на неговото превозване“, допълни Паулисен.

По-рано концернът „Алмаз-Антей“, който произвежда комплекса БУК, установи, че при свалянето на самолета е използвана стара модификация на ракетата - 9М38. Производството на този вид ракети е преустановено през 1986 г., а всички боеприпаси от този вид са премахнати от руско въоръжение през 2011 г.

От Международната следствена група посочиха още, че подозират над 100 човека за съпричастност към транспортирането и пускането на ракетата, свалила самолета.

Още е рано да говорим за участие на Русия в свалянето на малайзийския „Боинг 777“ над Донбас през 2014 г. Това зави на пресконференция ръководителят на международната Съвместна следствена група (ССГ) Фред Вестербеке. „Съвместна следствена група все още не е идентифицирала нито един конкретен заподозрян. Рано е да се говори за националности или за съпричастност на Русия“, каза още той.

„Боинг 777“ на Малайзийските авиолинии извършващ полет МН17 по маршрута Амстердам – Куала Лумпур се разби в Украйна на 17 юли 2014 г. При трагедията загинаха 283 пътници и 15 души от персонала, граждани на десет държави. Като причина за инцидента се посочва изстрелването на ракета земя-въздух или въздух-въздух.

Още след нападението Русия беше сочена като основен отговорник за трагедията, тъй като се смята, че бунтовници, подкрепяни от Москва са свалили самолета. Това доведе и до въвеждането на редица политически и икономически санкции срещу Руската федерация, голяма част от които са в сила и днес.

Две са официалните версии кой е изстрелял ракетата, свалила MH17 над Украйна

Днес официално излизат резултатите от двете паралелни разследвания за причините за катастрофата на самолета MH17 на Малайзийските авиол...

Русия отрича да има участие в свалянето на самолета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Борел: По-евтино е да се купи Patriot, отколкото да се възстанови разрушена от руснаците ТЕЦ

Когато самолетите са 1:30, а снарядите 1:10, нямаме шанс за победа: Зеленски

Над 200 екзотични животни загинаха след ужасяващ пожар в зоопарка в Крим (ВИДЕО)

Вторият след Путин посочи Украйна като виновна за атаката в "Крокус Сити Хол"

Не радар, а гевгир: Украинските дронове са сринали мощен руски радар за 100 млн.долара

Безшумна подводница собствено производство: Украйна скоро може да я има в арсенала си (ВИДЕО)

Ритат го паднал на земята: Скандал с полицейско насилие в Русия (ВИДЕО)

Унищожиха Триполската ТЕЦ, защото имахме 0 ракети: Зеленски

Рекорд от бягащи от задължителна военна служба в Русия

Австрийка намери глава на плъх в пакет замразени зеленчуци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com