Манфред Вебер: Ако оглавя ЕК, ще помоля да спрем преговорите с Турция

6029
Манфред Вебер: Ако оглавя ЕК, ще помоля да спрем преговорите с Турция
Снимка: Actualno.com/Петя Бързилска

"Когато дискитураме въпроса за Турция, дискутираме фундаменталния въпрос докъде може да се разширява ЕК. Не мисля, че Турция принадлежи към ЕС. Aко стана председател на ЕК, ще обещая, че ще помоля институциите (бел.ред. в ЕС) да спрем преговорите с Турция”.

Това каза в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова, по телевизия Bulgaria ON AIR водещият кандидат на ЕНП за евроизборите и претендент за поста председател на следващата ЕК Манфред Вебер.

Евродепутати се обърнаха към ЕК за репресиите срещу Иванчева и Петрова

Евродепутатът от Европейската народна партия Барбара Матера е направила официално запитване до Европейската комисия относно полити...

"Бих предложил на президента Ердоган да говорим за засилване на икономическото сътрудничество, например, като подобрим митническия съюз, за който понастоящем говорим в ЕС. Можем да говорим за визовата либерализация - това също е въпрос, който чака решение. Също и за борбата с тероризма – друг въпрос, който стои на масата. Имаме общи въпроси за решаване. Нека ги разглеждаме един по един. Може да имаме по-добри отношения, но нека спрем нечестните предложения за пълно присъединяване, които няма да проработят“, призова Вебер.

Вебер коментира, че оценката за Жан-Клод Юнкер, който председателстваше ЕК през последните 5 години, е че е свършил добра работа. „Европа е икономически по-силна в момента – излязохме от икономическата криза и сме готови да дадем отговор на мигрантската криза – да спрем нелегалната миграция. В сравнения с 2015 година намалихме броя на мигрантите с 85%. Така че има положителни развития, но трябва да вървим нататък“, заяви Вебер.

„Аз виждам себе си като продължител на традициите на Жан-Клод Юнкер, но трябва да вървим с една стъпка по-напред. За мен това означава да отговорим на предизвикателствата в Европа – първо – на това, което хората искат, това, което местните общности очакват от нас. В този смисъл отново миграцията е проблем номер 1, на който трябва да отговорим. Да спрем нелегалните мигранти в ЕС“, категоричен е кандидатът за председател на ЕК. Като втори приоритет Вебер посочи работата по отбранителната система на европейско ниво.

На въпрос дали следващата Еврокомисия ще е с или без британски комисар, Вебер заяви, че „сега виждаме след две и половина години на дискусии в британския парламент и общество как да изпълнят резултата от референдума и да осъществят излизането си от ЕС, те все още не нямат идея как да го направят“. Той добави, че „ние все още сме заложници на вътрешно-политическата обстановка във Великобритания. Европа е готова, 27-те страни – Бойко Борисов, Ангела Меркел, Санчес в Испания... - ние сме готови на компормис, имаме общо разбиране как да отговорим на въпросите, които ни поставя Brexit, но Лондон не ни дава ясен знак. Затова моето главно послание е: имаме достатъчно популисти и екстремисти също и вътре в ЕС, така че не рискувайте европейския проект. Видяхте в случая с Брекзит какво става“.

Юнкер към Лондон: Вземете се в ръце и ни кажете какво искате

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призова Великобритания „да се вземе в ръце“ и да реши проблемите около сделката за Brexi...

Вебер подчерта, че Великобритания вече няма право да решава бъдещето на ЕС.

Попитан за позицията му по пакета „Мобилност 1“ и искането на транспортния министър Росен Желязков за подкрепа на групата на ЕНП в ЕП, както и по позицията му в качеството на германец, след като Германия е една от страните най-големи застъпници на пакета Мобилност, Вебер каза: „За мен това не е германски въпрос, а проблем вътре в групата на ЕНП. Защото основните въпроси на масата са два – да запазим единния пазар. И когато индустрията на автомобилните превози в България отправи атрактивна оферта, да може да получи договора и работата.

Но от друга страна ние трябва да направим нещо за минималните социални стандарти на шофьорите на камиони“.

Вебер заяви още, че в момента този пакет е блокиран в ресорната Комисията по транспорт на ЕП. „Към момента изглежда, че няма да може да се намери решение на този въпрос преди европейските избори. Така че този въпрос засега се отлага“.

Нинова: ЕК опроверга твърденията на Борисов за "Булгартрансгаз"

ЕК опроверга твърдението на премиера Борисов, че Европа е искала приватизация на „Булгартрансгаз“. Това каза лидерът на БСП...

За Преспанското споразумение между Македония и Гърция, коментарът на Вебер беше, че „това е споразумение, което е на масата и двете правителства трябва решат въпроса. Правителството на Ципрас трябва да събере мнозинство в гръцкия парламент, както беше направено от македонска страна. Това е стъпката, която трябва да се направи. Няма съмнение и че Европа трябва да помогне и да даде на Македония - на бившата югославска република Македония, проевропейско бъдеще“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com