"Медиен зоопарк": Кой води хибридна война във времена на коронавирус

4902
"Медиен зоопарк": Кой води хибридна война във времена на коронавирус
Снимка: Скрийншот

Изданието La stampa.it публикува статия, която коментира, че 80 % от руската помощ за Италия е безполезна. Според него, Путин всъщност гони геполитически и разузнавателни цели и иска да вкара клин между Италия и Европа.

Публикацията беше разпространена и сред български медии. В отговор на материала във вестника, беше публикувано и мнението на руския посланик в Италия.

„Авторът твърди, че информацията му е от неназовани високопоставени източници, за които ние не знаем кои са и предпочитаме да се придържаме към официалната позиция на италианското правителство. Припомняме, че италианският премиер Джузепе Конте лично благодари на руския президент Владимир Путин за подкрепата, а италианския външен министър Луиджи ди Майо лично посрещна нашите самолети.

Западът приема мигранти, а не помага на Италия - защо?

Що се отнася до това колко практична е нашата помощ, можете да попитате гражданите на Бергамо, където работят руските експерти. Твърди се, че нашите военни искат да повлияят на италианските отношения с НАТО, но вашите граждани сами могат да кажат кой и как се притичва на помощ в трудни моменти за страната“, се казва в статията на Сергей Ризов.

Русия изпрати военни и медицински експерти в страната. Ризов припомня, че повечето от тях работят по разпределение в различни райони със своите италиански колеги, приемайки рискови задачи.

По темата мнения изказаха и български журналисти. Според Виктор Турмаков, тук става въпрос за платена публикация.

Ето и мнението му:

Тъй като медиите започнаха да възпроизвеждат заглавието „Италия намери руската помощ за борба с КОВИД-19 безполезна“, трябва да се обясни механиката на появата на такива материали.

Погледнете какво всъщност пише: „В Италия приемат за безполезна по-голямата част от руските доставки за помощ в борбата срещу коронавируса. Това съобщава вестник La Stampa, позовавайки се на високопоставени източници.“

Тоест това не е изявление на длъжностни лица или дори лидери на общественото мнение, това е анонимно писмо и не струва пукната пара. Общо взето е равносилно на "Леля Гица от Раднево го е чула това от жената на заместник кмета". Особено с този пасаж: „вестникът подчертава, че руските специалисти, пристигнали в Италия, не са лекари, а военни от високи армейски звания“. Армейски лекари да е чувал вестникът.

Полша не допуснала руски самолети с помощ за Италия?

Полша беше обвинена, че отказала да пусне във въздушното си пространство руски самолети, летящи за Италия с хуманитарна помощ за справя...

Кой е платил на La Stampa този материал, може само да се досещаме. Но по-интересно ми е кой е платил за това на нашите медии. Може би източникът на финансиране е един и същ и той много се плаши от възможността за сближаване между Русия и Италия в частност и подобряване на общественото мнение към Москва след края на кризата."

Отношение взема и друг журналист - Александър Симов, който също е направил проучване по темата.

Публикуваме и неговото мнение:

И аз, подобно на колегата Виктор Турмаков, от сутринта се опитвам да намеря откъде идва твърдението, че италианците намирали руската помощ за безполезна. Защото видях, че се търкаля из нашите медии като снежна топка. Много ме изкефи и статия в сайтът "Еуроактив", която поетично е озаглавена: "Руска и китайска помощ: как на италианците им светна червената лампа". В него авторката Антоанета Николова действа като армията на Чингиз Хан и направо пише: "можем да наречем акцията хибридна". Тя твърди, че експерти в много италиански медии определили помощта като "безполезна". Пробвах да открия името на поне един "експерт", който да твърди това, но не открих. А вестникът, който пусна твърдението е "Ла Стампа". Един вестник. Тоест - все едно аз да обявя, че епидемията от коронавирус е заговор на рептилите да изтребят човечеството, защото са ми го казали "експерти", а всъщност да съм се допитал до бабите пред блока и до кварталният пиянка. Наистина акцията е хибридна, но не руската помощ, а статията в "Ла Стампа". С помощ от приятели и с гугъл-транслейтър попрочетох фейсбук-страницата на "Ла Стампа" - там, разбира се, най-коментирани са материалите за руската помощ. Читателите на "Ла Стампа" май никак не одобряват материалите, защото толкова емотикончета на руски знамена не съм виждал дори и в руската част на фейсбука. После се чудим защо печатните медии по цял свят западат. Защото те доброволно се оставиха да ги превърнат в елемент от хибридната война и пропагандното промиване на мозъци, а това почва да си личи от 200 километра, особено, когато навън върлува епидемия."

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 27 март"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа