Мегапроцес срещу мафиоти, точили милиони от европейски фондове за земеделие

2124
 Мегапроцес срещу мафиоти, точили милиони от европейски фондове за земеделие
Снимка: Pixabay.com

В съдебна палата като бункер близо сто заподозрени мафиоти и техните съучастници са изправени пред съд, обвинени в измама на ЕС с милиони евро, съобщи „Политико”.

Очаква се така нареченият максимален процес за първи път да реконструира интегрирана система, чрез която прокурорите казват, че мафиотските кланове и техните сътрудници са взели на мушка 55-те милиарда евро субсидии, които ЕС изплаща ежегодно.

Това е схема, за която служителите твърдят, че включва не само мафията, но счетоводители, политици и държавни служители, което води до отклоняване на поне 10 милиона евро земеделски фондове от ЕС. И това е момент, който отразява диверсификацията на престъпните организации в Южна Италия, където групите са надраснали традиционните дейности, свързани с наркотици и изнудване, до насочване към по-печеливши и по-малко рискови потоци на доходи - включително безвъзмездни средства от ЕС, предназначени за подкрепа на земеделските производители.

Процесът вероятно ще продължи най-малко една година. 97 обвиняеми, 90 адвокати и до 1000 свидетели, като редица държавни свидетели са готови да нарушат своята омерта или кодекс за мълчание. Във вторник, когато започна процесът, отне повече от час за поименно подписване на обвиняеми, които са обвинени в престъпления, включително измами, фалшиви изявления, изнудване, създаване на фалшиви компании с цел незаконна печалба и кражба на добитък.

„Колосална измама“, провъзгласи разследващият съдия в досъдебното обвинение, „експлоатация на средствата от ЕС в голям мащаб и до съвършенство“. Документът обяви, че това е „опустошително явление. Мафия, готова да се захване с Европа с незаконни методи, и [италианска] държава, която вече изостава и играе в защита “.

Досега неправилното искане на субсидии от ЕС се третираше като обикновена измама в Италия, престъпление, което често остава безнаказано поради продължителни съдебни производства. Но сега, когато прокурорите подхождат към него като към мафиотска схема, строгите антимафиотски закони в Италия означават, че някои обвиняеми могат да получат до 25 години затвор.

Случаят е актуален и предвид неочакваните 209 милиарда евро, които се очаква да получи Италия като част от фонда за възстановяване след пандемия на ЕС. Макар че процесът може да алармира хората, като разкрие дълбочината на подкупите на ЕС в Италия, той може да послужи и като възможност да покаже на лидерите на ЕС, че страната е сериозна по отношение на предотвратяването на престъпленията по върховете.

Масовият публичен процес е кулминацията на четиригодишната разследваща работа, която стана публично достояние преди 13 месеца, когато приблизително 1000 полицаи предприеха акции срещ.щу десетки заподозрени членове на мафията.

Арестите засегнаха голяма част от йерархията на два основни мафиотски клана – Батанези и Бонтемпо Скави.

Десетки милиони от еврофондове за бизнесмен, чието име се появи в история за масово отравяне на пчели

Близо 167,9 млн. лева са получили български фирми, занимаващи се със земеделие и животновъдство, и общини по линия на Общата селскостоп...

Базирани в планините Неброди, защитена зона, обхващаща 860 квадратни километра, мафиотските семейства се "характеризират със силни семейни връзки, насилие и бруталност", се казва в заповедта за арест.

Двата клана споделят властта в село Торторичи, родно място на производителя на бомби, който взривинай-известния мъченик в Италия, антимафиотският прокурор Джовани Фалконе.

Това разделение на властта не винаги е работило гладко. През 80-те и 90-те години на миналия век имаше кървава война, в която загинаха над 40 души. Но оттогава двете групи твърдят, че са оставили настрана различията си в общата си цел да измамят ЕС.

Прокурорите казват, че двете групи са изготвили схема за идентифициране на парцели земя, за които още не са били поискани средства от ЕС. Длъжностни лица, работещи в местните правителствени агенции, помогнали за проследяването на тези парцели, достъп до базите данни за земята в замяна на пари. Координацията със служителите намалява риска от дублиране на искания за субсидии за всеки парцел.

Тогава мафиозите са създали фалшив договор за наем или са принудили собственика на земята да подпише договор за наем, присвоявайки земята, която те често не си правят труда да обработват.

20 задържани в Италия по подозрение за връзки с мафията

Италианските правоприлагащи органи са задържали 23 души в Сицилия по подозрения за връзки с местни престъпни групировки, съобщава инфор...

Подадени са някои заявления за финансиране за земя, която не е била земеделска земя, или изобщо не е била собственост или отдавана под наем от кандидатите, включително парцел, собственост на католическата църква, и друг, върху който е построена железопътна линия, според обвинението. Други подозрителни парцели включват един, който американският флот използва за хостинг на сателитни комуникации.

Всички разногласия между двата мафиотски клана по тези „работи” бяха разрешени чрез посредничество.

След арестите трима от обвинените членове на мафията са станали свидетели на държавата, според разследващите, предоставяйки нови доказателства, предполагащи, че измамата датира от 90-те години на миналия век.

В съдебната зала

Пиера Айело, член на парламента, който се „ожени” за мафията, но стана свидетел на държавата през 90-те, беше там, за да стане свидетел на началото на процеса във вторник.

В Италия разкриха финансова мрежа в услуга на мафията

Службата за борба с мафията в Калабрия разкри глобална финансова мрежа в услуга на италианските мафиотски структури Ндрангета, Коза Нос...

Айело се превърна в защитник на онези, които си сътрудничат със съдебната система, но гледайки клетките, подредени в съдебната зала, тя отбеляза пред „Политико” колко трудна ще бъде задачата за доносниците в процеса.

„Едно е да се противопоставиш на един мафиоз, но на 100?“ тя каза. „Това е труден момент да погледнат в очите им и да насочат пръста си към мафията. Сърцето ти тръпне.”

Властите в Италия за първи път осъзнаха, че мафиотските кланове злоупотребяват със субсидиите от ЕС около 2012 г., когато Джузепе Анточи, бивш президент на регион Неброди, наложи проверки на миналото за кандидатите за средства. Този ход направи Анточи мишена на мафията и той стана цел на опит за убийство през 2016 г. - най-шумната атака срещу институционална фигура от 90-те години насам.

Сега Антоци живее под 24-часова въоръжена охрана, но той също се появи пред съда във вторник, предизвикателно.

„Искам да погледна в очите на онези, които от десетилетия държат тази земя като заложник“, каза той.

110 арестувани в Италия при операция „Скендербег”

Мегаоперацията на карабинерите в Катания изправи пред правосъдието 101 души, съобщи албанската телевизия „Ора нюз”. Операц...

Жертвите, каза той, са не само ЕС и данъкоплатците, но общността и местните жители, които пропускат средства - „фермери, млади хора, които искат да започнат бизнес, които искат да намерят възможност да останат в родния си град“ той каза. „Парите на ЕС трябва да отидат за тези хора.“

Адвокатите на подсъдимите заявиха, че клиентите им са запазили невинността си с аргумента, че са станали жертва на съдебна грешка.

Като първият по рода си в Европа процесът може да служи като план за други региони на Италия и страни.

Групата на Зелените в Европейския парламент тази седмица публикува доклад, описващ злоупотребата с европейски земеделски фондове в пет страни от Централна и Източна Европа. И словашки журналист Ян Куциак беше убит през 2019 г., докато разследва италианската мафия Ndrangheta за измама с ЕС.

Разследващите признават, че техните констатации вероятно са само върхът на айсберга.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа