Международен трибунал над бойците от „Азов“ подготвя Пушилин

19516
Международен трибунал над бойците от „Азов“ подготвя Пушилин
Снимка: Telegram

Властите на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) подготвят документи за международен трибунал над украинските военни и чуждестранните наемници, които близо три месеца удържаха завода "Азовстал" в Мариупол. Това обяви ръководителят на сепаратистката република Денис Пушилин пред Интерфакс.

„Уставът на трибунала в момента се разработва от съответните служби, включително от Генералната прокуратура на ДНР, със съдействие от страна на съответните служби на Руската федерация“, заяви Пушилин.

От думите му става ясно, че се предвижда за участие в трибунала ще бъдат поканени представители на редица държави, включително западни. „В трибунала трябва да участват колкото се може повече представители от различни държави“, каза Пушилин. И добави, че "няколко държави вече са дали предварително съгласие за участие в международния трибунал". „Какви държави са това – ще разберете по-късно“, коментира загадъчно ръководителят на ДНР.

От изявлението му става ясно още, че преди основния процес трябва да минат редица междинни. "Не бива да се бавим (с провеждането на трибунала - бел.ред.)", отсече Пушилин като поясни, че "най-вероятно един от първите трибунали ще се проведе в Мариупол".

История, достойна за филм: Как на бойците в „Азовстал“ е доставяна помощ с хеликоптери

На бойците от полк "Азов", които отбраняваха завода "Азовстал" в Мариупол в продължение на почти три месеца, е била доставяна помощ с х...

Същевременно заместник-министърът на външните работи на Русия Андрей Руденко коментира по този повод днес, 25 май, че Руската федерация засега няма информация за евентуално участие на други държави във въпросния трибунал, който ще се проведе в ДНР. "Чух за изявлението на Пушилин за създаването на някакъв вид публичен международен трибунал, който ще се произнесе по всички дела, но все още нямаме информация кой ще участва в него“, каза Руденко. Дипломатът препоръча на журналистите да пренасочат този въпрос към ръководството на ДНР.

От своя страна руският политолог Владимир Корнилов коментира по радио Sputnik, че такъв трибунал едва ли ще получи подкрепа от страна на западните държави, но че това няма значение. 

"Пушилин най-малко от всичко се вълнува дали ще има подкрепата на Запада. Той разбира, че каквото и да прави, Запада определено няма да го подкрепи по никакъв начин. Сега в Украйна имаше демонстративно почти съдебно шоу над руски военнослужещ (Вадим Шишимарин - бел.ред.), и аз нещо не виждам Запада да осъди това, да припомни Женевските конвенции и да поиска незабавно освобождаване - човекът получи доживотна присъда. Четох днешните западни медии - те пищят от възторг. Тогава защо ние да сме длъжни да се съобразяваме с нечие мнение?", смята Владимир Корнилов.

ОЩЕ: Москва обясни кога ще е възможна замяна на бойците от "Азовстал"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа