Меркел държи на „директен контакт“ с Путин

1827
Меркел държи на „директен контакт“ с Путин
Снимка: Getty Images/Guliver

Германският канцлер Ангела Меркел призова в четвъртък ЕС да започне преговори на високо ниво с Владимир Путин, опитвайки се да подкрепи френско-германското предложение за среща на върха с руския президент, което откри сериозни разделения в ЕС, съобщава „Политико”..

„Според мен ние като Европейски съюз също трябва да търсим пряк контакт с Русия и руския президент“, каза Меркел в германския Бундестаг в правителствено изявление преди срещата на лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък следобед, където ще бъдат обсъдени и отношенията с Русия.

Блинкен: САЩ нямат по-добър приятел от Германия

„Съединените щати нямат по-добър приятел от Германия“, каза държавният секретар Антъни Блинкен при първото си пътуване до Б...

„Не е достатъчно президентът на САЩ Джо Байдън да разговаря с руския президент - горещо приветствам това - но Европейският съюз трябва да създаде и формати за разговори тук“, добави тя, имайки предвид неотдавнашната среща на Байдън с Путин в Женева. „Няма друг начин за разрешаване на конфликти.“

Коментарите на канцлера бяха очевидна защита на френско-германския жест към Путин, който беше представена на партньорите от ЕС в сряда.

Предложението предполага, че лидерите на ЕС трябва да подкрепят както заплахата от нови икономически санкции срещу Москва, така и същевременно да сигнализират за отвореност за среща на върха със самия Путин. Офертата веднага беше посрещната с противопоставяне от някои страни от ЕС, особено от трите балтийски страни и Полша.

Последният проект на заключителен документ от заседанието на Европейския съвет в Брюксел показва, че френско-германското предложение поне ще се разгледа, като се казва, че лидерите на ЕС „ще преразгледат съществуващите формати на диалог с Русия, включително на ниво лидери“. Но фразата е в скоби, което означава, че не е договорено и може лесно да отпадне.

Меркел: Диалогът с Русия трябва да се поддържа, независимо от разногласията

Германия е тясно свързана с Русия исторически и икономически и трябва да поддържа диалог с Москва, въпреки съществуващите разногласия. ...

В заключенията се споменава и възможността за допълнителни икономически санкции срещу Русия, като същевременно се отбелязва „отвореността на ЕС за селективен ангажимент с Русия в области от интерес на ЕС“ като климата, енергетиката, здравеопазването, тероризма и някои области на външната политика.

Меркел заяви пред Бундестага, че ЕС "трябва да определи програма с общи стратегически интереси" с Русия по въпроси като опазването на климата и мира в Сирия или Либия. И все пак тя твърди, че за блока е важно „да даде подходящ отговор“ за борба с руските дейности като кибервойната.

Европа, каза Меркел, трябва да „създаде механизми, за да може да реагира съвместно и единно на провокации. Само така ще се научим да противодействаме на руските хибридни атаки. "

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа