Меркел: Готова съм за повторни избори

1430
Меркел: Готова съм за повторни избори
Снимка: Getty images/Guliver

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е готова да води партията си на евентуалните повторни избори за Бундестаг, вместо да рискува да формира нестабилно малцинствено правителство. „Много съм скептична по отношение на правителство на малцинствата, каза тя пред телевизионния оператор ARD, добавяйки, че "новите избори ще бъдат по-добрият път".

В друго интервю пред ZDF Меркел подчерта, че Германия се нуждае от стабилно правителство, което не трябва да търси мнозинство за всяко решение. Тя каза също, че не е обмисляла да се оттегли от Християндемократическия съюз (ХДС).

Радев: Не харесвам войнствената реторика, ползват я политици без пагони

Може да съм генерал, но не харесвам войнствената реторика. До нея прибягват лекомислено тъкмо политици без пагони. Това заявява държавн...

Преди това Лидерът на Социалдемократическата партия на Германия (СДП) Мартин Шулц изрази убеждение, че след провала на коалиционните преговори ще се проведат повторни избори за Бундестаг.

"Ние не се страхуваме от нови избори и ги считаме за правилни”, каза той на пресконференция в Берлин. Политикът каза още, че германският канцлер и лидер на коалицията Християндемократически/ Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) Ангела Меркел не е говорила с него за формирането на коалиция. „Меркел не се свърза с мен", каза той.

Шулц добави, че в сряда ще проведе среща с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, по време на която ще бъде обсъдена вътрешната политическа ситуация.

Щайнмайер призова всички водещи политически сили на Германия да осигурят формирането на правителство, без да провеждат нови избори за Бундестаг, предаде БГНЕС.

Политическият смут в Германия поставя Меркел на кръстопът

Германският канцлер Ангела Меркел остава да търси начини за изкарването на Германия от политическата криза, в която осъмна тази сутрин,...

"Очаквам пълна готовност за осигуряването на правителството в обозримо бъдеще", каза той в Берлин. Държавният глава подчерта, че "политическите партии са изправени пред предизвикателство".

"Ние се озовахме в ситуация, каквато не е имало от поне 70 години. Формирането на правителство винаги е било сложен процес. Всички партии трябва да помислят за това и да преразгледат позицията си", посочи той.

По-рано днес Ангела Меркел заяви, че консерваторите съжаляват за неуспеха на преговорите и че ХДС/ХСС в близко време ще поднови работата по тази тема.

В продължение на месец консерваторите от ХДС/ХСС, либералната Свободна демократична партия (СвДП) и Зелените водят предварителни преговори, които обаче не успяха да завършат с разбирателство.

Макрон се тревожи за политическата безизходица в Германия

Френският президент Еманюел Макрон изрази загриженост за политическата безизходица в Германия след провала на преговорите за сформиране...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа