X
 
 

Меркел и Орбан: Заедно за годишнината от падането на Желязната завеса на фона на нови разделения

830 0
photo of Меркел и Орбан: Заедно за годишнината от падането на Желязната завеса на фона на нови разделения
Снимка: Getty Images/Guliver
Унгарският премиер Виктор Орбан ще приветства германския канцлер Ангела Меркел в понеделник в град Шопрон, за да отбележат основен момент при падането на Желязната завеса през 1989 година, предаде БГНЕС.

Срещата ще събере двамата лидери, за да празнуват разрушаването на историческа бариера в Европа, но въпросът как трябва да се управлява континента сега обтегна отношенията между двамата лидери през последните години. Орбан беше остър критик на решението на Меркел през 2015 година да отвори границата на Германия за тези, които бягат от зоните на конфликти в Близкия Изток.

Меркел обвини Русия за края на Договора за ракетите

Канцлерът на Федерална Република Германия (ФРГ) Ангела Меркел изрази мнение, че Русия е виновна за прекратяването на Договора за ракети...

Двамата политици ще отбележат 30-годишнината от "Паневропейския пикник" на унгарско-австрийската граница, по време на който поне 600 източногерманци преминаха границата и избягаха на свобода на Запад. Събитията по това време представляват първото масово изселване на източногерманци след построяването на Берлинската стена през 1961 година и се разглеждат като ключов фактор при падането на самата стена три месеца по-късно.

Възпоменанието ще бъде рядка среща между двамата големите оцелели в европейската политика – Меркел, която е на поста си поста от 2005 година и Орбан - от 2010 година. Последната им голяма двустранна среща беше през юли 2018 година, когато Орбан направи първото си посещение в Берлин от три години. Това беше неловка среща, по време на която техните различия се откроиха и и Меркел обвини Орбан, че не е "хуманен" заради суровата му антимигрантска политика.

Около 10 часа местно време днес двамата ще произнесат обръщения преди икуменическата църковна служба в Шопрон. Очаква се и работен обяд да бъде включен в дневния ред преди съвместната пресконференция около 12:45 часа.

Двамата лидери бяха лично белязани от събитията от 1989 година, но оттогава са поели изключително различни политически пътища. Възпитанието на Меркел в комунистическа Източна Германия я зарежда с вяра във важността на либералните ценности и в политиката и икономиката на свободния пазар. За разлика от нея Орбан, който започва кариерата си като млад либерален лидер през 1989 година, вижда събитията през същата година като първа стъпка на държавите от Източна Европа да възстановят своя национален суверенитет.

Орбан: Унгария вече не зависи от европейското финансиране

Унгарското правителство е успяло да наложи декларираната воля на унгарците, които гласуваха на изборите за Европейски парламент, като е...

Меркел заяви по повод посещението си в понеделник, че германците винаги ще бъдат благодарни за „приноса на Унгария за постигането на чудото на германското единство“. Нейният говорител призна, че „различията в мненията между двамата лидери по въпроси като политиката за бежанците са били добре известни и че те ще се справят с текущите събития в своите дискусии.

Въпреки политическото напрежение между двете, Унгария и Германия се радват на тесни икономически отношения. Германия е най-големият търговски партньор на Унгария и основен източник на чуждестранни инвестиции, особено чрез мощната немска автомобилна индустрия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Отиде си проф. Юлиан Вучков

На 83 годишна възраст във военна болница почина професор Юлиан Вучков. Това съобщи на профила си във Facebook журналистът Мартин Карбовски. "Бог...

missing image
Независима ли е България днес?

Колко лицемерно звучи да говорим за независима България днес. Напълно лишено от реално съдържание. Питам се няколко нeща: Колко независими...