Меркел и Путин "за" проекта "Северен поток" 2

3643
Меркел и Путин "за" проекта "Северен поток" 2
Снимка: Getty Images/Guliver

Преговорите между руския президент Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел продължиха три часа в събота вечерта. Срещата се проведе в резиденцията Мезеберг на 70 км северно от Берлин.

Преди началото на срещата двамата лидери направиха кратки изявления за медиите. Те обявиха, че ще обсъждат ситуацията в Сирия, уреждането на украинския конфликт, ситуацията с договора за иранската ядрена програма, както и проекта за газопровод „Северен поток” 2.

Путин: "Северен поток 2" не изключва възможността за доставка на руски природен газ през Украйна

"Газопроводът "Северен поток 2" ще удовлетвори нарастващото търсене на Европа на енергийни ресурси." Това заяви държавният глава на Рус...

Това е първата двустранна среща между Путин и Меркел в Германия след анексирането на Крим. Канцлерът подчерта, че става дума за работна среща и решения не се очакват. "На фона на толкова много и сериозни конфликти в целия свят носим отговорност – както Германия, така и Русия", подчерта Меркел, като посочи, че Русия е член на Съвета за сигурност на ООН. По време на продължилите повече от три часа разговори със сигурност е станало дума за изпращането на мисия на сините каски в Източна Украйна, което би извадило кризата от застой.

В преговорите от руската страна взеха участие помощникът на президента Юрий Ушаков и заместник-ръководителя на администрацията на Кремъл - прессекретарят Дмитрий Песков.

Тричасовите преговори между президентът на Русия Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел в Берлин бяха задълбочени и детайлни, съобщи Дмитрий Песков след срещата.  "Това беше една много полезна дискусия за сверяване на часовниците по различни актуални, активно развиващи се въпроси," каза той. Според прессекретаря Путин и Меркел са обсъдили двустранните отношения, а също така са отбелязали растежа на търговията между Русия и Германия.

Защита на "Северен поток-2"

Путин и Меркел си стиснаха ръцете в защита на "Северен поток 2"

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел се показаха обединени, нещо което рядко може да се види. Това се с...

Двамата лидери са се противопоставили на политизацията на проекта на газопровода "Северен поток-2", а също така са обсъдили транзита на газ през Украйна, заяви Песков. "Не е била поставена цел за достигане до някакво споразумение (поради американските санкции). Но като цяло се е стигнало до съгласие, че проектът е необходим и трябва да бъде завършен", добави той.

В този случай Путин и Меркел, според Песков, са се съгласили, че проектът е изгоден от търговска гледна точка и трябва да бъде защитен от атаки. "Като цяло беше прието, че проектът е напълно икономически изгоден, конкурентен, така че е необходимо да се вземат мерки, за да бъде предпазен от евентуални атаки на трети страни с цел в крайна сметка да достигне до завършването на този проект" , заяви прессекретарят на президента.

Преди разговорите президентът и канцлерът излязоха със съвместно изявление пред пресата. Путин отбеляза значението на "Северен поток-2" за Европа. Той подчерта, че проектът не спира транзита на газ през Украйна.

* Източници: БГНЕС, ТАСС и РИА-Новости

Меркел: Няма да има "Северен поток 2" без украински транзит на газ

Няма да има проект „Северен поток 2“ без ясното определяне на ролята на украинския транзит (на газ). Това заяви германски...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа