Меркел: Историята ще ни съди сурово, ако не се справим с бежанците

3050
Меркел: Историята ще ни съди сурово, ако не се справим с бежанците
Снимка: Getty Images/Guliver

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, историята ще съди Европа сурово, ако страните членки не споделят тежестта при приемане на бежанци. В случая тя визира Унгария и Словакия, които отказват да приемат търсещите убежище. 

С критичен тон към колегите си от Европейския съвет Меркел допълни, че ЕС ще се изправи пред трудности, ако се дистанцира от проблемите, които са резултат от сирийската гражданска война.

Меркел към бежанците: Спазвайте нашите закони, няма да поемаме дългове заради вас

Германският канцлер Ангела Меркел смята, че пристигащите в страната й бежанци трябва да уважават местния начин на живот и да посещават ...

Напливът от бежанци, които са избрали да търсят убежище в Европа, контрастира в сравнение с този към Ливан, Йордания и Турция – страни, които са приютили милиони сирийски бежанци, информира още агенция „Блумбърг” цитирана от в-к „Катимерини”.

"Днес 500 милиона европейци вероятно не са дали подслон на един милион сирийци", заяви Меркел късно вторник в Щутгарт, Германия. Тя добави, че ЕС не може да си позволи да се изолира от кризата. "Мисля, че това няма да говори добре за нас в исторически план. Аз съм убедена в това".

Меркел е силно критикувана в Германия след решението й от миналата година да приеме в Германия около 1 милион лица, търсещи убежище. Тя е изправена пред първото си голямо изборно изпитание в неделя, когато в три германски провинции, които представляват около 20% от населението, ще бъдат проведени регионални избори.

Проучванията сочат пълна загуба за Християн-демократическия съюз (ХДС) на Меркел и ръст в подкрепата на партията „Алтернатива за Германия”, която води кампания против имиграцията, пише БГНЕС.

Меркел потресена от поведението на Гърция

Федералната канцлерка Ангела Меркел е потресена от поведението на Гърция, която е трябвало да осигури 50 000 места за настаняването на ...

За четвърта поредна седмица подкрепата за ХДС е 35 % според анкета за списание „Щерн”, публикувана в сряда. Партията „Алтернатива за Германия” се изкачи до 10 %, което я превръща в четвъртата най-популярна партия в Германия в навечерието на изборите сред социалдемократите, които са коалиционен партньор на ХДС, и Лявата партия.

Меркел бе в Щутгарт ден, след като тласна ЕС към сделка с Турция за спиране на потока от мигранти. Споразумението, което трябва да бъдат финализирано на среща на върха на лидерите на ЕС на 17-18 март, ще задължи Европа да приеме директно от Турция сирийски лица, търсещи убежище. Канцлерът допълни, че постигането на споразумение за преразпределение може да бъде отхвърлено от страните от Източна Европа , които не желаят да приемат бежанци.

По време на изявлението на Меркел Словения обяви, че вече изисква валидни паспорти и визи от всички хора, които искат да преминат в Шенгенската зона, тъй като балканският маршрут от Гърция към Северна Европа се затваря за мигранти. Министерството на вътрешните работи на Сърбия също заяви, че ще засили граничния контрол с България и Република Македония, тъй като Сърбия не може да се превърне в "център за събиране на бежанците."

Според Меркел "ако някои страни като Унгария и Словакия, заявят, че ЕС няма задължения по отношение на бежанския поток, тогава сирийците ще трябва да се ориентират към Ливан, Йордания и Турция”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа