Милиони изтичат от "замразените средства" на Кадафи към неизвестни бенефициенти

6485
Милиони изтичат от "замразените средства" на Кадафи към неизвестни бенефициенти
Снимка: Getty Images / Guliver

Шест години след смъртта на Муамар Кадафи замразените средства на режима в Брюксел генерират десетки милиони евро лихви за загадъчни бенефициенти въпреки международните санкции.

Разследване на Politico, цитирано от БГНЕС, за 16-те милиарда евро активи на либийския диктатор, проведено в Белгия, откри големи, редовни изходящи потоци от акции, доходи от облигации и плащания на лихви. Правни документи, банкови извлечения, имейли и десетки интервюта сочат към вратички в режима на санкциите.

Докато богатството на Кадафи трябва да се държи под попечителство за либийския народ, докато разтърсваната от война страна се стабилизира, плащанията на лихви по замразените сметки в Брюксел отиват към банкови сметки в Люксембург и Бахрейн през последните години, става ясно от документи към разследването.

Министерството на финансите на Белгия казва, че тези плащания са законни. Лихвите отиват към сметките на Либийската инвестиционна власт (LIA) - държавният суверенен фонд, основан през 2006 г., за да инвестира нефтеното богатство на Кадафи. LIA сега е в основата на тежкия спор между съперници в Либия и не е ясно кой ръководи агенцията или получава средствата, изпратени на нейните сметки.

След ръководената от НАТО интервенция, която свали Кадафи, който почина през октомври 2011 г., гражданската война сви Либия до набор от конкурентни, приличащи на хидра администрации, управлявани от съперници, в среда, която все още е дестабилизирана от ислямистки екстремисти.

Тези разделения се отразяват в битката за контрол на LIA. Две групи се смятат за официално правителство: подкрепяното от ООН в Триполи и другото в източното пристанище Тобрук, подкрепяно от армията. И двете фракции назначиха началници на суверенния фонд. За да се усложнят нещата още повече, в Триполи има двама съперници, които са затънали в спорове за това кой е легитимен шеф.

Става ясно, че Politico се свърза с адвокатите на инвестиционния орган, консултанти, бивш ръководител на LIA и настоящи ищци, които искат да бъдат негови председатели. Никой не може да определи кой, ако има такъв, от конкурентните ищци за LIA е имал достъп до милионите лихвени плащания от Белгия.

Международно присъствие

Когато протестите срещу режима, започнали в Тунис, се разпространиха в Либия, Египет и Сирия - в редица политически промени в региона, които станаха известни като Арабската пролет - страни по света, включително САЩ и ЕС, замразиха активите на фонда в съответствие с резолюция на ООН през март 2011 г.

Санкциите в САЩ са насочени към активи на режима на Кадафи, включително 67 милиарда долара активи на LAI, инвестирани главно в банки и мениджърски фондове в Европа и Северна Америка. По-ранен пакет от мерки през февруари въведе оръжейно ембарго и забрани за пътуване срещу видни членове на режима.

В Европа националните правителства отговарят за налагането на тези санкции. 28-те европейски правителства проведоха среща през октомври 2011 г., според която санкциите се прилагат само за оригиналните замразени активи, а не за лихвите, натрупани след септември 2011 г. 

Кредиторите в цяла Европа, вариращи от принц Лоран от Белгия, братът на краля, до италианската млечна компания, неуспешно се опитаха да отнемат част от парите, които според тях им се дължат от либийската държава, от касите на LIA. 

При управлението на Кадафи LIA (и нейното дъщерно дружество LAFICO) станаха страхотен международен играч и купиха активи в стратегически компании, особено в Италия и Великобритания, включително в автомобилния производител Fiat, футболния клуб Ювентус, Royal Bank of Scotland и Pearson, тогава издател на Financial Times.

Средствата на LIA са заключени в най-малко четири банкови сметки, управлявани от Euroclear -финансова институция със седалище в Брюксел.

Според копията на декларациите на Euroclear от 2013 г., замразените средства, инвестирани в акции преди 2011 г., са се повишили до 14 млрд. евро. Тези акции включват участия в големи италиански компании, като например петролния гигант ENI, банката Unicredit и инженеринговата компания Finmeccanica. Допълнителни 2 милиарда евро бяха държани по разплащателна сметка, според декларация от 29 ноември 2013 г. 

Печалбата

Не е ясно дали други държави от ЕС допускат изтичането на лихви, както прави Белгия, но длъжностни лица, свързани с LIA, заявиха, че изтичането на лихви от активите на фонда по целия свят са чести и големи.

Мохсен Дерегиа, който беше назначен за главен изпълнителен директор на LIA през 2012 г. и остана на поста една година, потвърди в телефонно интервю, че лихвите са изтичали от замразените активи на Кадафи по времето, когато той е бил шеф. Той каза, че фондът е получил около 630 млн. долара от април 2012 г. до април 2013 г. от комбинираните (предполагаемо замразени) активи по света. Той каза, че не може да уточни колко от тези милиони са дошли от Белгия.

Той бе уволнен от поста си от правителството в Триполи от тогавашния министър-председател Али Зейдан през пролетта на 2013 г.

Абдул Магид Бреиш, който е бил председател на LIA от средата на 2013 г. до юни 2017 г. и все още твърди, че е легитимен ръководител, също заяви, че няма нищо незаконно по отношение на плащанията на лихви. Бреиш вече води юридически битки, за да защити иска си към LIA, след като правителството на националното споразумение в Триполи назначи свой председател, Али Хасан Махмуд, през 2016 г.

Докато между фракциите бяха постигнати малко решения и насилието все още съществува между милиците в Либия, очевидно е, че лихвите от милиардите на LIA в Белгия ще отидат при някого.

В обмен на имейли от есента на 2013 г. между служител на Euroclear и белгийското министерство на финансите, служителят на Euroclear пише, че средствата от тези сметки са били "освободени" към сметка в HSBC в Люксембург, принадлежаща на LIA, и на няколко други сметки на LIA в Arab Banking Corporation, банка със седалище в Бахрейн, чийто главен акционер е либийската централна банка.

В рамките на тази размяна Филип Клоетенс, отговорник по съответствието в Euroclear, информира белгийските служители, че лихвите и дивидентите на стойност 28 млн. евро, покриващи период от септември 2011 г. до октомври 2013 г., са добавени към сметката в HSBC и че средствата ще продължат да бъдат "превеждани". Имейлът му е датиран на 6 декември 2013 г.

"Трябва да отбележите, че започвайки през декември 2013 г., лихвата, получена от тази сметка, ще бъде освобождавана веднъж месечно, както вече става с други три блокирани сметки", пише Клоетенс в имейла.

Друг имейл от Клоетенс до белгийското министерство на финансите от 24 октомври 2012 г. гласи, че плащанията на лихви са били "освободени" към сметките в Бахрейн, но сумите не са били посочени.

Клоетенс отправя всички въпроси към говорителя на Euroclear, който заяви: "Политиката на Euroclear е да уважава и да спазва в пълна степен всички приложими закони и разпоредби".

HSBC и Арабската банкова корпорация в Бахрейн отказаха да коментират.

Зелена светлина от Белгия

Министерството на финансите на Белгия настоява, че лихвените плащания са законни и че за тях не трябва да се дава специално разрешение.

Жорж Жилкине, депутат и член на комисията за финансов и бюджетен надзор на белгийския парламент, прикани финансовия министър Йохан Ван Овертвелт да обясни плащанията на лихвите по време на заседание на парламента на 26 септември 2017 г.

В отговор по време на това заседание Ван Овертвелт обосновава плащанията, като казва, че те са в съответствие с "тълкуването" на правилата за санкциите от експертната група на Съвета на ЕС, съставено от дипломати от държавите-членки.

Ван Овертвелт не отговори на въпросите на Жилкине дали лихвата е платена на белгийски компании, собственици на замразените активи или на либийската държава.

Александър Де Геест, шеф в министерството на финансите на Белгия, потвърди пред изданието, че страната е допуснала доходи от замразени либийски активи да бъдат платени въз основа на решението на RELEX.

Син на Кадафи се готви да участва в изборите за президент в Либия

Сейф ал Ислам, един от синовете на бившия лидер на Либия Муамар Кадафи, има намерение да участва в изборите за президент на страната. Т...

"От 16 септември 2011 г. лихвите или други приходи, свързани със замразените средства на четирите субекта [посочени в санкции], като например дивидентите върху акции, не са замразени. Това заключение беше постигнато по време на срещата на RELEX на 20 октомври 2011 г. от Европейската служба за външна дейност и правната служба на Съвета", пише Де Геест в имейл.

Той добави, че предоставянето на допълнителна информация за замразените активи е "забранено" съгласно законодателството на ЕС. Говорител на министерство на финансите също не отговори на въпроса дали знае кой претендира за парите в сметките на LIA.

Говорител на правната служба на Съвета се съгласи с белгийското тълкуване на закона, като заяви, че решението на RELEX ограничава замразяването само до активи преди 16 септември 2011 г.

Дидие Рейндерс е бил министър на финансите към момента на решението за RELEX, но негов говорител заяви, че няма "информация" по случая.

Де Геест заяви, че решението на RELEX е означавало, че министерството на финансите на Белгия не е трябвало да предоставя никакви специални лицензи или разрешения за плащания на лихви от активите на Кадафи.

Европейският съд премахна санкциите срещу дъщерята на Кадафи

Съдът на Европейския съюз реши да бъдат вдигнати санкциите срещу дъщерята на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, съобщи телевизия "Ска...

Крайна цел

Независимо от известността на LIA на международната сцена, е трудно да се определи кой има достъп до различните й сметки.

През последните няколко години LIA се занимава с големи съдебни битки с Goldman Sachs и Société Générale за инвестиции и сделки от ерата на Кадафи.

Базираните в Лондон адвокати, работещи за LIA по тези случаи, отказаха да отговорят, когато от Politico попитали коя група в момента контролира LIA или плаща такси за съдебни дела.

Дерегиа, която преподава в британското бизнес училище в Университета в Нотингам, преди да оглави LIA, настоява, че никоя от възлизащите на милиони евро лихви и дивиденти не стигат до либийския народ. "Досега тези средства са били изразходвани за съдебни дела и за съдебни спорове в рамките на LIA, нищо не е отишло до народа. С всички тези пари бихме могли да започнем образователни и здравни проекти за всички либийци", каза той. "Но политиката, а не икономиката или народа, са това, от което се интересуват".

Enyo, адвокатска кантора в Лондон, която представлява LIA в производството срещу Goldman Sachs и Société Générale, отправя всички въпроси към LIA на консултантска компания Osborne&Partners. Osborne&Partners отказаха да "дават насоки относно финансовите или оперативните въпроси на LIA".

Обсъждат условията за създаване на правителство на националното единство в Либия

Задачата на международната конференция по Либия, която ще се проведе по инициатива на Рим, ще бъде консолидацията на усилията и подобря...

LIA загуби делото срещу Goldman Sachs през 2016 г., в което тя безуспешно заяви, че е била подведена в рискови сделки с деривати от банката в САЩ. Тя бе по-успешна през май 2017 г., когато спечели споразумение за 963 млн. евро със Société Générale, и LIA изказа недоволство от начина, по който френската банка е извършила пет сделки между 2007 и 2009 г.

Докато няколко жалбоподатели продължават да се борят, за да бъдат признати за законни ръководители на LIA, те се съгласиха да създадат специално временно юридическо лице, което да "получава и управлява" делата на LIA в Goldman Sachs и Société Générale, управлявани от BDO LLP, счетоводна и консултантска фирма. Този "получател и мениджър", признат от британското законодателство, е предназначен да обработва стоките и парите на LIA, докато не бъдат уредени споровете между конкурентите. От BDO LLP отказаха да коментират.

Бреиш, който беше отстранен миналата година от председателския пост, казва пред изданието, че част от спечелените пари в случая Société Générale са предназначени за съдебни разноски.

Преследване на парите

Бреиш заявява в интервю, че съперничеството по контрола на LIA създава объркване при сортирането къде отиват окончателните плащания от транзакциите с Euroclear.

Той каза, че не е получил такива плащания, сокато е заемал поста, но смята, че други съперници за ръководството на LIA биха могли да са реализирали такива транзакции.

Син на Кадафи беше освободен от пленничество

Един от синовете на Муамар Кадафи – Анибал, беше освободен след като за кратко време остана заложник от въоръжена група в Ливан....

"Euroclear сключва сделки от името на попечителя - било то ABC Bahrain или HSBC Люксембург ... Ако се изплаща дивидент или лихва, те преминават през Euroclear, за да бъде уреден и след това той се превежда по сметката на попечителя, след като депозитарят вече е имал сметки от името на LIA. И този попечител вече приема като достоверни тези операции. Когато всички тези процедури приключат, проблемът започва, "каза Бреиш.

"Ако някой се обърне към ABC Bahrain например, дали това е LIA в Триполи или LIA в Тобрук или ищец, който казва: "Аз съм председател на LIA "и ги моли да прехвърлят пари, идващи от дивиденти по сметка в трета банка... или изпрати телекс, искащ трансфер, попечителят трябва да каже, че има проблем с пълномощията".

Въпреки това Бреиш заяви, че "може да са имали някои попечители, които може да са изпълнили исканията си от тази LIA към другата LIA".

Изданието прави опит да се свърже с операциите на Махмуд за LIA в Триполи и Малта по телефона и електронната поща, но не получава отговор. Джоан Бенеке, администратор на главния офис на LIA в Малта, отказва да коментира и заявява, че представителството във Валета служи просто като "консултация с LIA". Тя отказва и да предостави повече подробности за ръководството.

Администрацията в Тобрук номинира Али Шамех за главен изпълнителен директор на LIA. Имейлите и телефонните обаждания до него, неговия предшественик и регионалното правителство, Либийската камара на представителите в Източна Либия, останаха без отговор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com