Минималната месечна заплата в Женева става близо 3 800 евро

11214
Минималната месечна заплата в Женева става близо 3 800 евро
Снимка: iStock/Guliver

Женева въвежда минимална заплата от близо 3 800 евро на месец. Тя е най-високата в света, след като местните жители одобриха мярката. Гласуването беше предизвикано от информации за нарастваща бедност поради коронавируса, пише "Гардиън.

500 000 избиратели в кантона одобриха минималната заплата, предложена от местните синдикати и леви партии, след като два пъти я отхвърлиха през 2011 и 2014 г.

Швейцарците не одобряват ограничения за свободното движение на хора в ЕС

По-голямата част от швейцарските гласоподаватели отхвърлиха на референдум в неделя драстичното намаляване на миграцията от Европейския ...

Минималната почасова заплата ще бъде определена на около 21 евро на час, повече от два пъти над равнището в съседна Франция, с гарантирана минимална месечна заплата от 4 086 швейцарски франка (около 3 780 евро) при 41-часова работна седмица или 49 000 швейцарски франка (45 350 евро) годишно, в един от най-скъпите за живеене градове в света.

Телевизия France 3 съобщи, че мярката е предприета, след като швейцарският град, чиято икономика зависи от туристи и бизнес посетители, е бил особено ударен от COVID-19 епидемията с тревога от нарастващите опашки от хора пред хранителните банки.

Мишел Шарат, председател на Groupement transfrontalier européen, независима организация, която подкрепя живеещите и работещите през френско-швейцарската граница, определи резултата от гласуването като "знак на солидарност" с бедните в града.

"COVID-19 показа, че определена част от населението на Швейцария не може да живее в Женева... 4000 (швейцарски франка) са минимумът, за да не паднеш под прага на бедността и да попаднеш в много трудна ситуация", настоя Шарат. Той добави, че мярката ще бъде от полза за 30 000 нископлатени работници, две трети от които жени.

Преди гласуването в неделя Александър Енилин от Швейцарската лейбъристка партия (PST-POP) заяви: "Въвеждането на минимална заплата е основно изискване за справедливост и съществена мярка срещу несигурността."

Това място в Швейцария е приказно красиво. И дори плащат, за да се заселиш.

Описанието на Лусия Шнелман звучи като разказ за малко околосветско пътешествие. „На път за работа минавам през една тъмна гора. ...

Той добави, че твърденията на опозицията, че минималната заплата ще унищожи работни места и ще увеличи безработицата, били "безпочвени".

Докато синдикатите и левите политици посочиха високите разходи за живот в Женева, класиран като третия най-скъп град в света след Цюрих и Ашхабад, столицата на Туркменистан, 300 000 трансгранични работници, живеещи в съседна Франция, бяха обявени за най-големите победители.

Заплатите в Швейцария могат да бъдат регулирани или не от властите в 26-те кантона на страната. Два други кантона, Юра и Нюшател, вече въведоха една и съща почасова заплата от 20 швейцарски франка. В останалата част от страната няма такава мярка.

Повишаването на минималната заплата беше одобрено от малко над 58% от гласувалите в Женева, като мярката влиза в сила на 17 октомври. По време на национален референдум, също в неделя, швейцарците отхвърлиха предложението за ограничаване на имиграцията от страните членки на Европейския съюз.

 

Швейцарски зъболекари товарят пациентите си с COVID-такса

Все повече зъболекарски кабинети в Швейцария начисляват специална "такса коронавирус", съобщава БГНЕС. Това предизвика остри критики от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровск и Лвов, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Над целта: Чехия договори доставка на 1 милион снаряда за Украйна

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com