Мистър Кели, който избяга от Brexit чак в Германия: Как се промени бизнеса на Острова след излизането от ЕС

6283
Мистър Кели, който избяга от Brexit чак в Германия: Как се промени бизнеса на Острова след излизането от ЕС
Снимка: iStock

На тръгване съседът на Майк Кели е дошъл, за да му пожелае успех и късмет. На този ден Кели обръща гръб на Англия.

"Разходите скочиха до небесата"

Собственикът на фирмата Focus Metals ltd. доскоро е сключвал сделки, работил е с четири германски компании, имал е клиенти във Великобритания, САЩ и Мексико. Търгувал е с малки тръби и фини тръбички, използвани в медицината, автомобилостроенето и космическата индустрия, разказва АРД.

Брекзит обаче нанесъл тежък удар на бизнеса му. "Разходите наистина скочиха до небесата", казва Кели. Ако преди това за пратка е плащал 70 евро, сега тя вече струва над 400 евро. Логистичните компании плащат за административната работа, след което начисляват допълнителни такси. "Това се нарича надбавка Брекзит", добавя той.

На по-ниски обороти

Кели започнал да губи поръчки. Брекзит му е струвал 10-15% от продажбите, казва самият той. Това са загуби, които не могат да се компенсират, тъй като много компании са преместили бизнеса си в ЕС.

Великобритания: Как Brexit задуши туризма

На 23 юни 2016 година с крехко мнозинство британците решиха, че искат страната им да напусне Европейския съюз. Така и стана три години ...

Веригите за доставки били прекъснати заради напускането на Общността, а в резултат от това и търговията на Кели замряла. Бизнесът му вървял толкова зле, че му се наложило дори да работи на смени в супермаркети. Три дни в седмицата, включително през уикендите, той зареждал рафтовете на "Маркс енд Спенсър" и "Сейнсбърис" до късно през нощта. "Това беше, за да ми помогне да преодолея шока от Брекзит", споделя той пред АРД.

Последиците се усещат едва сега

Но той загубил битката. Междувременно не само компанията му била разтърсена, бракът му също пострадал. Допълнителното бреме, което върви ръка за ръка с Брекзит, дошло прекалено много за двойката. Сега те са пред развод, къщата им се продава, а Focus Metals ltd. е в ликвидация.

Кели се страхува, че и други хора ще имат същата съдба като неговата. "В пандемията, в която всеки получаваше 80% от заплатата си под формата на краткосрочно обезщетение, Брекзит изобщо не засегна Великобритания", разказва той. Едва сега, според него, се усещат истинските последици.

Британската търговска камара не е в състояние да каже колко точно компании са банкрутирали заради напускането на ЕС. Според едно проучване обаче, 61% от анкетираните фирми търгуват по-малко или даже значително по-малко с Европейския съюз, а 14% изцяло са спрели търговията с Общността.

Как Brexit се превърна в британски кошмар

Великобритания всъщност сама си организира кризата, при това в контекста на другите големи кризи като пандемията и войната в Украйна. Н...

Изходът: нова работа, а скоро и нов паспорт

На 62 години Майк Кели започва нов живот. Той заминава за Германия, където ще бъде мениджър продажби в една средно голяма компания, за която е работил преди. Той иска в скоро време и да кандидатства за германски паспорт. Майка му е германка и това не би трябвало да представлява проблем.

Британецът си е представял последните години преди пенсионирането си по съвсем различен начин. Въпреки това е благодарен, че все още може да си намери работа. След всичко, което се е провалило в Англия, той чистосърдечно желае да започне един наистина нов живот.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа