Могат ли кучетата да надушват коронавирус?

3618
Могат ли кучетата да надушват коронавирус?
Снимка: Actualno.com

В пилотно изследване на Хелзинкския университет кучета, обучавани за помощници при медицинска диагностика, само за няколко седмици са се научили да различават (по миризмата на урината) пациентите с COVID-19 от здравите участници в експеримента, пише DW.

"Останахме приятно изненадани колко бързо кучетата се научиха да различават новата миризма", казва Анна Хийлм-Бьоркман, доцент във Ветеринарномедицинския факултет на Хелзинкския университет. Кучетата идентифицират миризмата с точност, близка до тази на PCR-тестовете, добавя тя.

Откритие с бъдеще

В Китай кучетата вече не са храна

Пандемията от коронавирус промени света. В някои отношения към добро. Министерството на земеделието на Китайската народна република изк...

Обещаващите резултати от Финландия ще послужат и на други екипи, които тренират кучета-търсачи да се включат в борбата с COVID-19. От Германския център за кучета-асистенти казват, че имат нужда от повече информация дали обучението с вируса е безопасно за хората и животните. "Вирусолозите ни посъветваха да не го правим - в крайна сметка досега знаем прекалено малко за вируса", казва Лука Барет от организацията.

Все още не е ясно коя субстанция в урината помага на животните да разпознаят наличието на Ковид-19. Вирусът поразява не само белите дробове, но и кръвоносните съдове, бъбреците и други органи. Вероятно по този начин се променя и миризмата на урината на пациентите, което помага на кучетата да реагират на заболяването.

Кучетата разпознават злокачествени тумори

"Според едно изследване, кучетата разпознават левкемията с вероятност от 93%, а рака на белите дробове - дори на 97 процента", обяснява Барет. Животните могат да идентифицират и други онкологични заболявания, сред които рак на кожата, на дебелото черво, на яйчниците и на простата.

Експеримент: Могат ли кучета да откриват COVID-19?

Могат ли кучетата да бъдат обучени да помагат в откриване на COVID-19 чрез изостреното си обоняние? Британската благотворителна организ...

Кучетата разпознават и болестта на Паркинсон - при това години преди появата на първите симптоми на заболяването, което е от изключителна помощ за ранното диагностициране. Животните тренират и за идентифициране на малария. За момента обаче те познават 7 от 10 заразени, което е недостатъчно.

Ценен помощник в борбата срещу COVID-19

В момента малко животни и техните стопани работят в болници, при това доброволно. Класическата медицина и здравните каси до голяма степен са скептични към този метод на ранното диагностициране.

Ако направените открития във Финландия се потвърдят, кучетата търсачи могат да се окажат ценен помощник в борбата срещу новия коронавирус. Според Лука Барет, те могат да помогнат за превенцията на разпространението на заразата при футболни мачове, големи събития или на летища. И не само да проверяват пътниците. Кучета търсачи могат да обхождат самолетите преди пасажерите да се качат, за да установят дали на борда на машината има коронавирус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com