Може ли отделни страни от НАТО да изпратят войски в Украйна?

8996
Може ли отделни страни от НАТО да изпратят войски в Украйна?
Снимка: Getty Images / Guliver

Група страни от НАТО може да поискат да разположат войски в Украйна, в случай че от Алианса не предоставят осезаеми гаранции за сигурност на Киев на срещата на върха на съюзите във Вилнюс. Това каза бившият генерален секретар на НАТО Андерс фог Расмусен, цитиран от Guardian.

Расмусен, който действа като официален съветник на украинския президент Володимир Зеленски относно мястото на Украйна в бъдещата европейска сигурност, обиколи Европа и Вашингтон, за да получи представа за променящите се настроения преди началото на критичната среща на върха на 11 юли. Той също така предупреди, че дори група държави да предоставят на Киев гаранции за сигурност, други няма да позволят въпросът за бъдещото членство на Украйна в НАТО да остане извън дневния ред във Вилнюс.

"Путин не може да спечели. По-вероятно е да бъде убит."

Иля Новиков е адвокат, защитавал в руските съдилища Фондацията за борба с корупцията на Навални и правозащитния център "Мемориал". През...

Ирански прочит: Зеленски е дълбоко обиден на НАТО и поставя ултиматум

Той направи изявленията си в момент, когато настоящият ръководител на НАТО Йенс Столтенберг каза, че въпросът за гаранциите за сигурност ще бъде на дневен ред във Вилнюс, но припомни, че НАТО – съгласно член 5 от Вашингтонския договор, предоставя пълноценни гаранции за сигурност само на пълноправните членове. „Разглеждаме набор от опции, за да сигнализираме, че Украйна напредва в отношенията си с НАТО“, каза посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит.

„Ако НАТО не може да постигне съгласие за ясен път напред за Украйна, има ясна възможност някои държави поотделно да предприемат действия. Знаем, че Полша е много ангажирана с предоставянето на конкретна помощ на Украйна. И не бих изключил възможността Варшава да се ангажира още по-силно и да бъде последвана от балтийските държави, като е възможно да стане въпрос и за разполагане на войски на място“, каза Расмусен.

НАТО едва ли ще предложи на Украйна бързо членство, има друг план

„Мисля, че поляците сериозно биха обмислили да влязат и да съберат коалиция на желаещите, ако Украйна не получи нищо във Вилнюс. Не трябва да подценяваме полските чувства, поляците смятат, че твърде дълго Западна Европа не се е вслушвала в техните предупреждения срещу истинския руски манталитет“, допълни бившият генерален секретар, който е датчанин по националност. Той каза още, че би било напълно законно Украйна да потърси такава военна помощ.

Хората са в капан: На окупирания бряг на Днепър руснаците отказват да организират евакуация (ВИДЕА)

На десния бряг на Днепър в Херсонска област - територия, контролирана от Украйна, властите и доброволци от цялата страна с всички средс...

Неговото предположение, че някои държави може да смятат залога за достатъчно голям, за да използват собствените си войски, може да се разглежда като предупреждение към останалите страни, че рисковете, включително заплахата за единството на НАТО, не идват само ако на Украйна бъде осигурен бърз път към Алианса в лицето на членство или мощни гаранции за сигурност. Германия, например, остава предпазлива, страхувайки се, че може да провокира Русия.

Financial Times: САЩ не искат Украйна да получи "пътна карта" за НАТО

Расмусен каза, че е наложително Украйна да получи писмени гаранции за сигурност, за предпочитане преди срещата на върха, но извън рамките на НАТО. Те трябва да обхващат споделяне на разузнавателна информация, съвместно обучение в Украйна, подобрено производство на боеприпаси, оперативна съвместимост с НАТО и доставка на оръжие, достатъчно да възпре Русия от по-нататъшна атака. Той каза, че „след бавен старт зад тези идеи сега се натрупва инерция“, включително във Франция.

Расмусен обаче предупреди, че гаранциите за сигурност няма да са достатъчни. Според него, „някои съюзници от НАТО може да подкрепят гаранциите за сигурност, за да избегнат реална дискусия относно аспирациите на Украйна за членство. Те се надяват, че като предоставят гаранции за сигурност, могат да избегнат този въпрос. Не мисля, че това е възможно. Мисля, че въпросът за членството на Киев в Алианса ще бъде повдигнат на срещата във Вилнюс. Говорих с няколко източноевропейски лидери и има група твърди източноевропейски съюзници, които искат поне ясен път за Украйна към членство в НАТО“, категоричен е той.

Мнение: Повече оръжие за Украйна сега, а не обещание за членство в НАТО веднага

Бивш руски депутат предпочете да отиде на фронта вместо да влезе в затвора за убийството на жена си

Бившият руски депутат от Красноярска област Александър Хаконов, се е записал в ЧВК "Вагнер" и е заминал на фронта в Украйна, за да избе...

Расмусен каза, че историята показва, че е опасно да се остави Украйна в чакалнята на НАТО за неопределено време. "Дори на срещата във Вилнюс да не може да бъде отправена покана за присъединяване, може да се спомене възможността за отправяне на покана във Вашингтон през следващата година. Този път към членство трябва да изключва поставянето на предварителни условия като план за действие за членство в НАТО – нещо, което нито Швеция, нито Финландия са длъжни да приемат като част от своя път за членство. Всичко по-малко от това би било разочарование за Украйна“, каза той.

Андерс фог Расмусен отхвърли аргумента, че на Украйна не може да бъде предложен път към членство в НАТО, докато войната не приключи, като каза, че това би осигурило на Путин право на глас по темата.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com