Молбите на Зеленски в Молдова разкриха разделението на Европа

8611
Молбите на Зеленски в Молдова разкриха разделението на Европа
Снимка: Getty Images

Европейските лидери демонстрираха мощна подкрепа за Украйна по време на срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова. Над 40 от тях заявиха своята солидарност с Киев, но не останаха скрити и трудностите при поддържането на това единство.

Преди и по време на срещата лидерите се застраховаха и излагаха конкурентни позиции по един все по-спорен въпрос - какви гаранции за сигурност може да даде Западът на Киев, за да гарантира, че ако Русия бъде изтласкана от Украйна някога, тя няма да се върне.

Макрон с предложение към Зеленски за мирна среща на върха по Украйна в Париж

Френският президент Еманюел Макрон е предложил на украинския си колега Володимир Зеленски да се проведе мирна среща на върха в Париж. П...

Френският президент Еманюел Макрон зададе тона в сряда, като помоли съюзниците да предложат на Украйна "осезаеми и надеждни" гаранции за сигурност. Това е промяна във френската позиция. Германският канцлер Олаф Шолц беше по-колеблив в изказването си ден по-късно, като отказа да предостави каквито и да било подробности и посочи, че това е въпрос за след войната.

ОЩЕ: Макрон: Може да се наложи преговорите с Путин да станат приоритет пред съдебен процес

На този фон лидерът на Украйна Володимир Зеленски се присъедини изненадващо към срещата и отправи две ясни искания. Първото е "ясна покана" за присъединяване към НАТО - още една тема, която разделя съюзниците. А втората - "гаранции за сигурност по пътя към членството в НАТО".

Разнопосочните позиции илюстрират сложните въпроси, които предстоят пред Запада, докато той се опитва да се сплоти срещу Русия, а войната продължава. И все пак засега единството надделява, пише Politico в свой анализ.

Защита срещу заплахата от Русия: Молдова иска членство в ЕС възможно най-скоро

Молдова иска членство в ЕС "възможно най-скоро" като защита срещу заплахата от Русия и се надява на решение за започване на преговори "...

"Днешната среща на върха ни показа колко ценна е Европейската политическа общност", заяви молдовският президент Мая Санду при закриването на срещата на върха, в която участва и българският държавен глава Румен Радев. "Показахме, че сме семейство, силно и обединено семейство от европейски нации, които действат заедно, за да направят континента по-силен, по-единен и по-мирен".

Срещата на върха в замъка Мими, само на 20 км от украинската граница, започна емоционално с пристигането на Зеленски. Санду посрещна украинския президент преди останалите лидери, като му благодари сърдечно за това, че пази Молдова. Кадърът на двамата лидери, чиито страни в различна степен се борят с руската агресия, рамо до рамо беше силен символ.

ОЩЕ: Зеленски: Руските сили трябва да си тръгнат от Приднестровието и аз такси няма да им викам

После Зеленски бързо пристъпи към молбата си, като поиска от съюзниците да дадат на Украйна твърди гаранции за сигурност и ангажимент за членство в НАТО на предстоящата среща на върха на Алианса в Литва през лятото. През 2008 г. НАТО се съгласи, че Украйна в крайна сметка ще стане член, но никога съюзът не е давал твърдо обещание или график.

Макар че е малко вероятно Зеленски да получи всичко, което иска, на срещата през юли, и двата въпроса се обсъждат интензивно.

Руска агресия срещу Запада? И това не е напълно изключено

Отношението на Германия към Русия се промени радикално след 24 февруари 2022 година, но политическото ръководство на Федералната републ...

Макрон подготви сцената в сряда с думите: "Подкрепям - и това ще бъде тема на колективни дискусии през следващите седмици - предоставянето на осезаеми и надеждни гаранции за сигурност по две причини: Украйна защитава Европа днес и тя дава на Европа гаранции за сигурност", каза той.

Но в четвъртък германският канцлер Шолц беше по-предпазлив: "Едно нещо е много ясно - сега даваме своя принос в подкрепа на Украйна. Винаги сме казвали, че трябва да има и гаранции за мирния ред след войната. Германия ще даде своя принос за това". След това Шолц отказа да бъде въвлечен в детайлите на дискусията, дори когато тя се премести на централната сцена, пише Politico.

Все пак и Шолц, и Макрон потвърдиха, че съюзниците активно обсъждат темата и работят за координиране на подходите си преди срещата на върха на НАТО.

В изказване в Осло вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг беше също толкова внимателен, когато засегна тази деликатна тема. "Когато войната приключи, трябва да гарантираме, че историята няма да се повтори, че този модел на руска агресия срещу Украйна наистина ще спре, и затова трябва да разполагаме с рамки, които да предоставят гаранции за сигурността на Украйна след края на войната, за да не се повтаря историята", каза той.

ОЩЕ: Столтенберг допусна украински удари по руска територия

Антъни Блинкен: НАТО трябва да укрепи Украйна, за да възпре бъдещи атаки

Според държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен НАТО трябва да си сътрудничи за по-нататъшното укрепване на украинската армия през след...

Липсата на яснота отразява колко сложно е определянето на термина "гаранции за сигурност" за друга държава, какво остава и за предлагането на такива гаранции. Една от възможностите, които са на масата, може да отразява модела на сигурност, обвързващ САЩ и Израел, който дава приоритет на трансфера на оръжие и дългосрочните ангажименти за подкрепа.

Въпреки това в края на срещата на върха Шолц държеше да подчертае, че подпомагането на Украйна да се защити, е "задачата, която стои пред нас". Германският канцлер изключи възможността за членство на Украйна в НАТО на този етап. "Съществуват ясни критерии за членство. Не може да има гранични конфликти например", каза той.

Думите му отразяват широкото разбиране, че Украйна не може да се присъедини към НАТО, докато е в активна война с Русия. Но украинските официални лица искат лидерите на Алианса да предложат конкретен политически жест, че Киев е поне на пътя на членството.

Някои съюзници от НАТО са готови да бъдат далеч по-остри от Шолц по темата - най-вече тези, които представляват балтийските страни, а това подчертава още една пукнатина, която разделя съюзниците.

"Единствената работеща гаранция за сигурност е членството в НАТО", заяви в четвъртък естонският премиер Кая Калас, повтаряйки посланието на Зеленски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Руската църква нарече войната срещу Украйна "свещена": Част от национално-освободителната война на руския народ

Фатална грешка: Абортираха бебето на жена, обърквайки я с друга пациентка

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровск и Лвов, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com