Молдова е под натиск от ЕС

4809
Молдова е под натиск от ЕС
Снимка: Pixabay

Европейският съюз спира финансирането на Молдова и заплашва с персонални санкции, пише руският делови ежедневник "Коммерсантъ".

Молдова няма да получи пари от ЕС до парламентарните избори през февруари, а персонални санкции могат да бъдат наложени на отделни граждани. Това се посочва в безпрецедентно тежкия доклад на Европейския парламент относно прилагането от Кишинев на споразумението за асоцииране с ЕС. Документът, който критично оценява състоянието на демокрацията и зачитането на правата на човека в Молдова, беше приет в сряда от Европейския парламент. Това означава, че позицията на Брюксел, която преди това е благославяла молдовските власти, се е променя значително, но не в полза на последните, предаде агенция Фокус.

Отстраниха президента на Молдова, защото отказал да назначи двама министри

Конституционният съд на Молдова временно отстрани президента на страната Игор Додон, съобщи агенция "Фокус". Решението е продиктувано ...

Европейският парламент одобри доклад за изпълнението на задълженията на Молдова по силата на споразумението за асоцииране с ЕС, подписано от страните през 2014 г. През същата година републиката, която в Брюксел често беше наречена "отличник на Източно партньорство", беше първата страна в програмата, (в която членуват Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия и Украйна) която получи безвизово пътуване с Европейския съюз.

Сега няма следа от предишните оценки. Докладът съдържа остри коментари за ситуацията в страната.

Молдова е наречена държава, превзета от олигарси, където властта се контролира от малка група, под чието влияние се намират парламента, правителство, политически партии, полицията, съдилищата и средствата за масово осведомяване.

Констатира се "значително отклонение от основните ценности, свързани с демократичните стандарти", като се говори за натиск върху медиите и опозицията. Правосъдието, твърди документът, се използва от властите за преследване на активисти за правата на човека и членове на опозицията.

Молдова и Румъния може да премахнат роуминг тарифите помежду си

Развитията в осъществяването на проекти за енергийна взаимовръзка между Молдова и Румъния бяха прегледани от министър-председателя на М...

В текста се споменава и най-важният олигарх, той е сенчестия лидер на страната – лидерът на Демократическата партия, Владимир Плахотнюк. Евродепутатите изразиха особена загриженост, че се оказва натиск върху противниците му.

Списъкът с проблеми няма край. В него се заявява, че ще бъде възможно да се говори за възобновяване на замразената макроикономическа финансова помощ на Молдова от ЕС през 2018 г. едва след парламентарните избори, насрочени за 24 февруари 2019 г. Отбелязва се, че размразяването на финансирането (става дума за около 100 млн. евро) е възможно, при условие че изборите отговарят на международните стандарти. Оценка за това се очаква от изборните наблюдатели. Брюксел също предупреди, че намалява финансирането на всички програми за подкрепа за Молдова, докато не постигне "значителен напредък" в областта на демократичните стандарти.

Изпълнителният директор на Института за стратегически инициативи в Кишинев Владислав Кулминский, който е бил съветник на молдовския премиер по време на подписването на споразумение за асоцииране с ЕС, счита доклада за пълно отражение на реалността.

"Всъщност текстът гласи, че управляващата Демократическа партия превърна страната в сива зона, където управляващият елит се възползва от държавата, преследвайки съмнителни цели, пренаписвайки правилата на играта, за да задоволи интересите си, нарушавайки демократичните норми, водейки необуздана пропаганда, преследвайки опозицията и неконтролираните медии“, заяви експертът.

Президентът: Ще продължим да подкрепяме европейската перспектива на Молдова

„България ще продължи да подкрепя европейската перспектива на Молдова“, заяви държавният глава Румен Радев, който днес на &...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа