Мюсюлмански държави призовават за бойкот на френски стоки, Франция не отстъпва

6653
Мюсюлмански държави призовават за бойкот на френски стоки, Франция не отстъпва
Снимка: Getty Images

Франция призова страните от Близкия изток да прекратят призивите за бойкот на френски стоки в знак на протест срещу защитата на президента Еманюел Макрон на правото да се показват карикатури на пророка Мохамед, съобщава BBC, циттирано от БГНЕС.

“Няма да се отречем от нашите карикатури”, каза Макрон и добави, че учителят Самуел Пати "е убит, защото „ислямистите искат нашето бъдеще". Карикатурите бяха прожектирани върху административни сгради в страната, което предизвика недоволство в Арабския свят, припомня ДПА.

Френски стоки бяха премахнати от някои магазини в Кувейт, Йордания и Катар. Междувременно антифренски протести бяха организирина в Либия, Сирия и ивицата Газа.

От френското външно министерство заявиха, че "неоснователните" призиви за бойкот са "подтиквани от радикално малцинство". Всичко това свидетелства за стремеж да се разпали ненавист против Франция, се казва в декларация на външния министър на страната Жан-Ив льо Дриан.

Макрон удвои своята защита на френските ценности в съобщение в Туитър, което гласеше: "Ние никога няма да отстъпим."

Франция засилва борбата срещу ислямския радикализъм

Френските власти възнамеряват да засилят борбата срещу радикалните ислямисти след терористичната атака на 16 октомври в столичния регио...

Политическите лидери на Турция и Пакистан обвиниха Макрон, че не зачита "свободата на убежденията" и маргинализира милионите мюсюлмани във Франция. 

В събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи за втори път Макрон да потърси "психологическа помощ” във връзка с възгледите си за исляма.

Пакистанският премиер Имран Хан обвини френския президент, че “напада исляма” и така предизвиква поляризация, която “неизбежно води до радикализация”.

Подобни коментари принудиха Франция да отзове посланика си в Турция за консултации. Позиция изрази и първият дипломат на Европа. “Изявлението на президента на Турция по адрес на президента на Франция е неприемливо. Призоваваме Турция да прекрати тази опасна спирала на конфронтация”, написа в туитър Жозеп Борел, дипломат №1 на ЕС.

Бокотът обаче не спира. Някои рафтове на супермаркетите бяха опразнени от френски продукти в Йордания, Катар и Кувейт. В Кувейт, голям търговски съюз нареди на бойкот на френски стоки.

Франция освободи мигрантски лагер в Кале от 800 души

Френските сили за сигурност освободиха мигрантския лагер в Кале, в който живееха между 700 и 800 души, предаде във вторник ANSA. Операц...

Хаштаг, призоваващ за бойкот на френската верига супермаркети Carrefour, беше втората най-обсъждана тема в Саудитска Арабия - най-голямата икономика на арабския свят.

В Египет интернет потребители осмяха Макрон, изобразявайки го като куче. Те публикуваха списък с френски компании, като “Пежо”, “Рено” и “Данон”, които да бъдат бойкотирани.

Ердоган: Макрон се нуждае от психиатър

След бурята от събития, френският президент Еманюел Макрон потвръди позицията на Франция. В изявление, той подчерта неизменността на курса и политиката на републиката на фона на критиките в страните от Близкия изток, причинени от позицията на официален Париж към мюсюлманската общност. Макрон публикува своя отговор относно защитата на основните свободи в Туитър.

"Ние се грижим за свободата по всякакъв възможен начин и гарантираме равенство. Що се отнася до братството, ние го преживяваме интензивно. И уверявам ви, нищо няма да ни принуди да се оттеглим от тази позиция", се казва в изявлението, цитирано от БГНЕС.

Макрон директно обвини Турция, че праща джихадисти за Нагорни Карабах

Френският президент Еманюел Макрон поиска от Турция да обясни пристигането на джихадистки бойци в Азербайджан - и призова НАТО да се из...

В същото време Макрон подчерта, че най-новата история на Франция е „история на борбата срещу тиранията и различните видове фанатизъм“. "И нищо не може да ни принуди да отстъпим по този път", обяви френският лидер.

"Ние уважаваме всички съществуващи различия в позициите в духа на мирното съжителство. Никога обаче няма да се съгласим със съществуването на език на омразата и ще защитим идеята за провеждане на дебати в разумни граници", увери френският президент.

Като ответна реакция и френски медии публикуваха отново карикатурите.

Мароканското външно министерство определи като провокация повторното публикуване на "оскърбителните" според мароканските дипломати карикатури на пророка Мохамед, предаде Ройтерс.

Рабат осъжда дивашките действия, извършени в името на исляма, но в същото време "Мароко порицава тези провокации, оскърбяващи святостта на ислямската религия", се казва в публикуваното вчера изявление на външното министерство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа