МВнР на Русия: Има риск от избухване на ядрена война

11819
МВнР на Русия: Има риск от избухване на ядрена война
Снимка: Getty Images/Guliver

„Има риск от избухване на ядрена война. Тази негативна динамика се проявява особено забележимо през последната година“, това заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков по време на презентацията на доклада „Ново разбиране и пътища за укрепване на многостранната стратегическа стабилност“ в пресцентъра на ТАСС. По думите му причината за това е съвременната международна ситуация. 

Според Рябков действията на Запада стават все по-емоционални и от време на време много агресивни. „Те избягват обсъждането на назрелите въпроси по същество, блокират работата на каналите за диалог, продължават да разрушават архитектурата на контрола над въоръженията и целенасочено провеждат откровено деструктивна линия за разрушаване на градените десетилетия ефективни договорни механизми в сферата на сигурността и стабилността“, поясни Рябков.

Рогозин: Новите руски ракети „ще се борят” за пазар

Новите руски ракети „Союз-5” и „Союз-6”, проектирани от „Роскосмос” ще бъдат готови да се „бо...

„Това е крайно опасно и безотговорно поведение. То може да има много негативни последици за стратегическата стабилност“, заключи заместник-министърът.

Той добави, че ядрените държави трябва да потвърдят недопустимостта на ядрената война. „Отговорните ядрени държави трябва да препотвърдят недопустимостта на ядрената война. Това са класически формули. Те бяха изковани включително с участието от американска страна на президента Роналд Рейгън, който е кумир на много днешни дейци, задаващи тона във Вашингтон“, каза Рябков.

Контрол над въоръжението

Рябков допълни, че подходът на руската федерация към стратегическа стабилност предполага съхраняване и укрепване на контрола над въоръжението. 

"Говорим за по-високо ниво на доверие  и предсказуемост, за въздържане от такива военно-политически крачки, които биха се възприели от други членове на международната общност като заплаха и биха принудили да се вземат съответните мерки", обясни още заместник външният министър на Русия. По думите му стратегическата стабилност трябва да отчита цялото множество от фактори, влияещи на международната безопасност и да подразбират такова състояние, при което ядрените държави да се стремят да не допускат действия, способни да доведат до създаването на опасни дисбаланси в областта на ядреното сдържане, в противен случай ще повишат рисковете от разпалване на война. 

Решетников: Шпионският скандал е част от план на САЩ срещу Русия

Шпионският скандал с Русия е част от голяма кампания, в която всеки член на НАТО трябва да участва, каза пред БНР бившият директор на Р...

Рябков смята, че стратегическата стабилност продължава да се влошава - "Това е неоспорим факт. Рисковете също нарастват."

Позицията на САЩ

Рябков допълни, че Вашингтон по всякакъв начин показва, че не е готов да обсъжда продължаването на  – Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (СТАРТ) и изкуствено създава неопределеност, независимо от "нашите предложения да продължим договора с пет или по-малко години... Дават ни да разберем, че не са готови за конкретен разговор по тези въпроси."

Рябков подчерта, че американската страна не разбира, че политическите проблеми в областта на стратегическата безопасност не може да се решат само по технологичен път и допълни, че Русия разчита на готовността на САЩ към възобновяването на пълноценни преговори.

Дипломатът подчерта, че Русия не изключва възможността САЩ да са поели курс към понижаване на прага на употреба на ядрено оръжие. 

Руски портал: София е център на американското присъствие

"Обвинението към председателя на движение „Русофили“ Николай Маринов в шпионаж може да е направено по заповед на западни ин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа