НА ЖИВО: Навални показва как всъщност се гласува в Русия (ВИДЕО + СНИМКИ)

6692
НА ЖИВО: Навални показва как всъщност се гласува в Русия (ВИДЕО + СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Изборите за президент в Русия вече вървят с пълна пара, точно както и сигналите за нередности, обобщавани в личния сайт на Алексей Навални – човекът, считан за най-голяма опозиция на руския президент Владимир Путин.

Припомняме, че руската ЦИК не позволи участие на Навални като кандидат във вота, като решението беше потвърдено от съда – защото Навални има условна присъда от 5 години затвор по т.нар. дело "Кировлес". Според обвинението руският политик присвоил 500 000 долара от държавна компания за дървесина. Четири години след присъдата Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) осъди Русия както за това дело, така и заради друга присъда срещу Навални и брат му, като заключението на ЕСПЧ беше, че становищата на руските съдилища са "предубедени".

Първият сигнал от днешните избори касае изборна секция в Далечния изток, където гласуването започна още вчера (17 март) от гледна точка часовата зона в България – заради часовата разлика. На снимка, публикувана в Twitter, се вижда, че когато влиза да гласува първият гласоподавател за деня, в урната вече има купчинка бюлетини. По закон урната трябва да е запечатана и да се отвори тогава, когато официално се появи първият гласоподавател. Зевзеци коментират, че може членовете на комисията и наблюдателите да са пуснали под строй гласа си плюс някоя и друга бюлетина повече "за отскок" преди официално секцията да започне работа.

Путин започна похода си към четвърти мандат

В Русия днес бе даден старт на президентските избори. Право на глас според официални данни имат близо 111 милиона избиратели. В 07:00 ч...

Почти веднага точно такова обяснение дойде от руската ЦИК – че това са гласовете на "членове на комисията, наблюдатели и полицаи", които са гласували с позволение точно на централната избирателна комисия по системата "местонахождение", а не по адресна регистрация. Припомняме, че руската ЦИК позволи на над 4,2 млн. души да гласуват "на място" т.е. там, където ги заварят изборите, а не там, където са регистрирани. Това гласуване се отчита само с талон, а според Навални не е проблем така някой да отиде и да гласува на няколко места срещу талон. Видеозаписът от живото излъчване в секцията в Южен Сахалин вече е орязан.

В Кемеровска област пък избирателната активност се отчита по следния начин – гласуваш и стояща до "тъмната стаичка" жена дава по един талон тип жетон, че си минал. Не се вижда гласувалият да бъде вписван в протоколите и да се подписва. Това е показно на системата на гласуване "по местонахождение".

Посланието преди изборите в Русия: За Кремъл е важно вашето страдание!

Въпреки че победата на Владимир Путин на предстоящите президентски избори в Русия е ясна като бял ден, изглежда в цяла Русия има мобили...

Същевременно на няколко места – например в Санкт Петербург, вече има официална забрана на наблюдателите в избирателните комисии да ползват мобилните си телефони и да снимат изборния процес. В Иркутск наблюдател, заснел нередности по изборния процес с телефона си, е бил "помолен" да предаде мобилното устройство, след което то е било разбито на парчета пред очите му.

В специален канал в YouTube последователи на Навални показват всички сигнали за нарушения по време на изборите и отговарят на въпроси.

Отворен е и специален сайт, където се резюмират сигналите, които организацията на Навални получава.

ЗАГЛАВНА СНИМКА: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа