На спешна среща представители на ЕС обсъждат мерки за борба с пандемията от коронавирус

2962
На спешна среща представители на ЕС обсъждат мерки за борба с пандемията от коронавирус
Снимка: European Union

Държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз (ЕС) ще проведат спешна онлайн среща на върха днес, 29-ти октомври, за да обсъдят мерки за борба с пандемията на коронавируса, чиято скорост на разпространение чупи нови рекорди в страните от общността всеки ден. Лидерите ще се съсредоточат върху въпроси като бързо тестване, проследяване на инфекции и ваксинации, каза представител на Съвета на ЕС пред репортери в Брюксел преди ден, пише ТАСС. По-конкретно, лидерите на ЕС възнамеряват да направят оценка на „как да продължим колективно напред по въпроса за бързото тестване“.

Лидерите ще обсъдят „общ подход към ваксините“. Това включва потенциална работа по критерии за разпространение на ваксини между държавите-членки, общ списък с приоритетни групи за получаване на ваксини и предотвратяване на тесни места в логистиката, казват от Съветът на ЕС. Държавните и правителствени ръководители ще обмислят „варианти за предоставяне на взаимопомощ между държавите-членки на Европейския съюз“.

Шефът на ЕИС подаде оставка, недоволен от мерките на ЕС срещу коронавируса

Шефът на Европейският изследователски съвет (ЕИС) е подал оставка, потвърди днес ЕС, на фона на съобщения, че причината е европейският ...

Припомняме, че по-рано Европейсата комисия (ЕК) прикани страните от ЕС да засилят обмена на информация относно борбата срещу пандемията, за да предприемат координирани санитарни мерки и да споделят нови подходи, които се ползват в различни страни за борба с болестта. Като част от проследяването на контакти, ЕК предложи да се създаде единна „система за регистрация на пътуващи“ в ЕС, която трябва да се ползва за всички видове трансграничен транспорт, включително задължителното попълване на въпросник при преминаване на границата с частни превозни средства. ЕК също така предложи да се създаде единна стратегия за тестване, която да ползва общи алгоритми и да гарантира взаимно признаване на тестове, направени в различни държави от ЕС. За да ускори процеса на тестване, ЕК отпусна 100 000 000 евро за закупуване на бързи тестове за антитела срещу коронавирус, които ще бъдат разпределени между страните от Европейския съюз.

По отношение на ваксинацията ЕК вече е провела преговори за предварителна поръчка на ваксини с шест водещи западни компании и са подписани договори с три от тях. Европейската комисия не обмисля закупуването на руската ваксина, като твърди, че се съмнява в нейната безопасност. В същото време източници в Брюксел признават, че ЕС просто не може да си позволи да даде на Русия този пазарен сегмент и поръчки на стойност милиарди евро. ЕК очаква, че поне една от шест западни компании ще може да представи ефективна ваксина до края на 2020 г. и, че промишлените доставки ще започнат на ниво от поне 20 000 000 годишно до април. В тази връзка ЕК прикани всички страни от общността да разработят национални планове за ваксинация на населението, като вземат предвид както логистиката на доставката и разпространението на ваксината, така и последователността на ваксинирането на различни групи от населението, като вземе предвид социалното значение на тяхната професия (лекари и правителства на първо място) и принадлежност към рисковите групи (възрастни хора първо).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Запалиха Олимпийския огън на церемония в Гърция (ВИДЕО)

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Важна стъпка: Еврокомисарят Илва Йохансон с коментар за приемането ни в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа