На среща с Макрон и Шолц: Зеленски поиска от Франция и Германия тежко въоръжение и изтребители (ВИДЕО)

3587
На среща с Макрон и Шолц: Зеленски поиска от Франция и Германия тежко въоръжение и изтребители (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Франция и Германия тежко въоръжение и съвременни изтребители, с които страната му да се защити от руската агресия. Това се случи по време на снощното му посещение в Париж.

"Разполагаме с много малко време. Говоря за оръжия, необходими за мир и за прекратяване на войната, която Русия започна", каза украинският президент. "Франция и Германия имат потенциала да променят коренно ситуацията, така виждам нашите разговори днес. Колкото по-скоро получим тежко въоръжение с голям обсег и нашите летци получат съвременни самолети, толкова по-бързо ще приключи руската агресия", каза украинският президент пред френския си колега, предаде БТА.

Зеленски: Макрон се промени, доверието между нас е реално

Френският президент Еманюел Макрон претърпя значителна промяна в позицията си спрямо Украйна, след като в ранната фаза на конфликта се ...

От своя страна президентът Еманюел Макрон каза, че Украйна може да разчита на Франция във войната си срещу Русия. "Русия не може и не трябва да спечели тази война. Докато Русия продължава да атакува, ние ще продължим да се адаптираме и да осигуряваме необходимата военна подкрепа, за да запазим Украйна и нейното бъдеще", каза Макрон.

"Франция е решена да помогне на Украйна за победа и възстановяване на нейните законни права", каза Макрон преди работната вечеря, добавяйки, че Париж ще "продължи усилията си" за доставка на оръжие на Киев.

Макрон посочи преди срещата, че на нея ще бъдат обсъдени оперативни въпроси, отново заяви, че не бива да се позволява на Русия да спечели войната, и добави, че Париж подобно на Берлин ще продължи да помага военно на Киев, колкото е нужно.

Германия ще изпрати първия батальон "Леопард 2" до април

Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че според него Берлин ще успее да изпрати първия батальон танкове "Leopard 2" ...

От своя страна Шолц изтъкна, че Украйна е част от европейското семейство. "Отнасям ясно послание в Брюксел - Украйна принадлежи към европейското семейство", категоричен бе Шолц.

Зеленски пристигна снощи във френската столица за работна вечеря с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц, след като по-рано през деня имаше разговори във Великобритания. В Лондон той призова Риши Сунак да предостави на Украйна самолети. В отговор британският премиер отговори, че нищо не е изключено.

От началото на годината западните страни увеличиха значително военната помощ за Украйна. Те обещаха на Киев стотици танкове и бронирани машини, както и оръжия с по-голям обсег, но засега отказват да предоставят на Украйна бойни самолети западно производство.

В четвъртък украинският президент ще се отправи към Брюксел, където ще участва в среща на върха на ЕС. В съобщение канцеларията на френския президент Еманюел Макрон потвърди информацията за участие на Зеленски в заседанието, на което европейските лидери ще обещаят подкрепа за украинския народ.

Логистичната битка за Украйна: Как западните оръжия ще стигнат до бойното поле?

Киев иска танкове, бойни машини на пехотата, бойни самолети и боеприпаси, предимно от голям калибър. Те обаче трябва да бъдат доставени...

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа