На украинската фронтова линия: „Ако руската армия е на нашата граница, нека се страхува“

3502
На украинската фронтова линия: „Ако руската армия е на нашата граница, нека се страхува“
Снимка: Getty Images/Guliver

Британски журналисти от The Times показват едностранчив поглед към политиката, пишейки репортаж за събития в Източна Украйна: мирните споразумения са постижения на Франция и Германия, а планираните военни учения на руска територия са ескалация от страна на агресивна Москва. В украинските окопи войниците, естествено, демонстрират висок боен дух.

Гумените ботуши на украински войници хлопаха, докато вървяха през калните окопи, напомнящи за Първата световна война. На 800 метра проруски сепаратисти ги наблюдаваха от позициите си в руините на училището.

Повече от 14 000 души загинаха в Донбас, откакто избухнаха боеве в Източна Украйна преди седем години. Най-големият град в този минен регион, Донецк, е основан през 19 век от бизнесмен от Уелс. Мирното споразумение, уредено от Франция и Германия през 2015 г., сложи край на мащабните военни действия, но насилието не е спряло напълно.

Сега, когато Русия е съсредоточила хиляди войници на източната граница на Украйна и в анексирания през 2014 г. Крим, има зловещи признаци за завръщането на тези черни дни. Украйна казва, че 27 от нейните войници са загинали на източния фронт тази година. Това са повече от половината от загубите през 2020 г.

Войници, намиращи се в близкото до фронтовата линия село Пески, твърдят, че сепаратистките обстрели се засилват. Някои казват, че ясно са чували звуците на движещи се танкове. „Те подготвят пълномащабна офанзива и затова ние също се окопаваме“ - каза украинският войник Владислав. - "Те не са прехвърлили войски тук напразно."

Американско издание: Готова ли е Украйна за руска инвазия в Донбас?

Експерти предупреждават: очаква ни много гореща пролет 2021 г. Макар да е ясно, че Киев няма да може да спечели при всеки сценарий, вкл...

Според него войниците с нетърпение очакват пролетното затопляне. „По-добре е през зимата, защото можем да ги видим как се движат. Но листата скоро ще се появят на дърветата и няма да можем да ги наблюдаваме ясно."

В ранните години на конфликта лошо финансираната украинска армия претърпя огромни загуби, губейки важни битки за летището в Донецк и стратегическите железопътни възли.

Но след това тя стана по-силна, след като получи американски ПТРК Javelin и турски бойни дронове. Фронтовите войници обаче казват, че се бият с оръжия от трето поколение, докато сепаратистите разполагат с военно оборудване от пето поколение.

Но духът във войските все още е боен. „И какво, ако руската армия е тук? Те са същите хора като нас” - казва войник на име Александър. - "Те трябва да се страхуват, а не ние."

Вчера (18 април) Русия осъди Турция за доставки на безпилотни самолети за Украйна, заявявайки, че това "не допринася за мирно уреждане на проблема". Москва твърди, че не възнамерява да атакува и че има пълното право да движи войските си, както иска. Висш лидер на Кремъл обаче заяви тази седмица, че Русия ще защитава своите граждани в Донбас, ако Украйна се опита да го вземе със сила. От 2019 г. Русия е издала над 400 000 паспорта в региона.

Журналисти от САЩ скрито фотографирали полеви лагер на руски военни близо до Украйна (ВИДЕО)

На Киев и Запада не дава покой информацията за движението на руските войски близо до границата с Украйна. Журналистите на Sky News реши...

Днес (19 април) украинският президент Зеленски трябва да се срещне с френския президент Макрон, за да обсъди конфликта. Неговият външен министър Дмитро Кулеба вчера обвини Русия, че "открито заплашва Украйна с война и унищожаване на украинската държавност".

В калните окопи войниците се присмиват на твърденията на Кремъл, че Русия не изпраща войски. „Там имат професионалисти“ - казва военнослужещ, който се определи като Колдун. "Миньорите не стрелят по този начин" - добави той, припомняйки думите на Путин, че украинската армия е била победена през 2014 г. от бивши трактористи и миньори.

Свикнали с трудностите и лишения, жителите се страхуват, че ще започне война. От началото на конфликта повече от един милион и половина души са напуснали местата си на пребиваване.

„Синът ми нямаше детство. Откакто момчето се научи да пълзи, то знае, че когато започне стрелбата, трябва да се скрие под масата” - казва Оксана, която живее на украинска земя. – „Това е трудно. Започна да заеква, не спи през нощта. Ако всичко остане същото, това ще е кошмар. "

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа