X
 
 

Над 1 млн. души ще протестират днес в Чехия, отбелязвайки „нежната” революция

1400 4
Над 1 млн. души ще протестират днес в Чехия, отбелязвайки „нежната” революция
Снимка: Getty Images/Guliver
Над 1 000 000 души от населението на Чехия се очаква да участват днес в антиправителствени протести, които да отбележат 30-годишнината от „нежната” революция в страната, пише БГНЕС. Благодарение на т.нар. „нежна” революция комунистическият режим в Чехословакия беше свален от власт по мирен път и се отвори пътят към демокрация и икономически реформи в страната.

Смяната беше предизвикана от студентския протест на 17.11.1989 г. в Прага. Тогава бе предизвикано вниманието на световната общественост. На тази дата чехословашката полиция разгони брутално студентския протест, организиран от комунистическата младеж, който имаше за цел отбелязването на 50-годишнината от студентските демонстрации срещу нацистката окупация. Падането на Берлинската стена седмица по-рано превърна студентската манифестация в Прага в политическа демонстрация срещу комунистическия режим. 600 човека бяха ранени, но вместо да се откажат, студентите обявиха безсрочна стачка.

Революцията в Украйна, която не се случи

Преди пет години украинците организираха революция, която трябваше да прогони подкрепеното от Русия правителство и да помете корумпиран...

Към тях се присъединиха и много други граждани, между които и писателят Вацлав Хавел. Няколко дни по-късно беше създадена първата опозиционна партия в страната „Граждански форум”.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Така си беше. И 1968 г. Милиони излизаха и излизат. Затова и срещу тях да тичаме, няма да ги стигнем (каквото и да се разбира под фразата). Не може да дремеш и да искаш нещо.
 • до либералната ГМЕЖ !!!! 3 до либералната ГМЕЖ !!!! преди 2 месеца Профил на трол?
  Наричайте събитията с истинските им имена: ПРЕВРАТ!!!!
 • Ще ме цакат те МЕН с ТОПЛА БИРА и либерални фантасмагории!!!! 2 Ще ме цакат те МЕН с ТОПЛА БИРА и либерални фантасмагории!!!! преди 2 месеца Профил на трол?
  РЕВОЛЮЦИЯ и НЕЖНОСТ...две напълно несъвместими понятия!!!
 • Лиза Мишпека 1 Лиза Мишпека преди 2 месеца Профил на трол?
  Колко "нежна" беше таз рИИивулюциу...?