Над 17 000 германци протестират срещу мерките за коронавируса

4358
Над 17 000 германци протестират срещу мерките за коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

Протестни действия на противници на епидемиологичните мерки, въведени поради пандемията от коронавирус, се провеждат днес в Берлин, отбелязва ТАСС. От полицията са съобщили, че в града има 5 демонстрации на най-различни основания, включително срещу расизма, фашизма и срещу теории за конспирация. "Над 17 000 души дойдоха на демонстрациите", заявиха правоохранителните органи. И увериха, че редът в града се поддържа от 1,5 хиляди полицаи.

В центъра на Берлин много улици са блокирани, по пътищата се образуват задръствания, необичайни за събота. По-голямата част от участниците в похода не спазват разстояние от 1,5 метра и не носят защитни маски. От време на време полицията напомня чрез мегафони за действащите правила. В крайна сметка организаторът спря шествието предсрочно. В същото време, действието в берлинския район Тиргартен продължава и хора все още пристигат на мястото. Демонстрантите са недоволни от малкото ограничения, които продължават в Германия. Някои разпространяват листовки с много различно съдържание. Има такива, с призиви да се откаже от задължителната ваксинация (в Германия ваксинацията срещу морбили е задължителна), да не се гледа телевизия, да се спре снабдяването с оръжие, да се реформира пенсионната система.

Ученици в Германия протестират заради климатичните промени

Хиляди германски младежи излязоха от училище, за да се присъединят към 16-годишната шведската активистка Грета Тунберг, която сега прот...

Акцията се провежда под името "Край на пандемията. Ден на свободата". В близост до сцената някои демонстранти се опитват да запазят дистанцията си. Рисуват кръгове или квадратчета на асфалта с тебешир, като по този начин задават условни граници. В същото време, организаторите от сцената напомнят за настоящите ограничения и всеки път тълпата посреща тези съобщения с освирквания и неодобрителни викове.

В Германия строгите карантинни мерки влязоха в сила през пролетта. През май ограниченията започнаха да се премахват. Почти всички публични институции вече са отворени. Към момента те могат да бъдат посещавани, но само с ползване на защитни маски и при социално разстояние от 1,5 метра. Масовите събития все още са забранени.

Анкети, проведени сред германците, сочат, че вероятността от нова вълна на пандемията предизвиква безпокойство за всеки втори жител на Германия. 50% от населението се страхува от многократно голямо огнище на болестта това лято. 34% смятат, че още няма да има втора вълна. Останалите казват, че са без мнение. Сред част от мерките на властите бяха въвеждане на доброволни тестове за коронавирус за всички, които се завръщат от страни с неблагоприятна епидемиологична ситуация, след което разпоредиха задължителни тестове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа