Наистина ли на толкова години ще се пенсионират германците?

14015
Наистина ли на толкова години ще се пенсионират германците?
Снимка: iStock

В Германия никога не е имало толкова малко млади хора. Над 18 милиона души са по-възрастни от 65 години, а едва всеки десети е на възраст между 15 и 24 години, сочи статистиката. Обществото застарява. И този процес скоро ще предизвика криза в пенсионното дело.

Сега пенсиите се изплащат с парите, които ежемесечно постъпват като пенсионни отчисления от работещите. В много държави е така, а Швеция допълнително е инсталирала и акционерен фонд, в който постъпват печалби. Схемата за изплащане на пенсиите в Германия се базира върху очакването, че ще има достатъчно работещи, които да издържат пенсионерите – това е така нареченият „договор между поколенията“.

В момента 100 работещи плащат пенсиите на 37 пенсионера, но броят на хората извън активна възраст нараства и през 2050 година ще бъде 58. В други страни положението е дори още по-драматично. В Япония например през 2050-та година 100 работещи ще трябва да „издържат“ 81 пенсионери.

Какъв е изходът?

Възможните решения са две: или да се намалят пенсиите или пък да се увеличат пенсионните вноски. Има обаче и други възможности: например: да се вдигне пенсионната възраст на 70 години. Тази идея по разбираеми причини не е особено популярна. Мюнхенският икономист Йоханес Рауш смята обаче, че във връзка с нарастващата средна продължителност на живота тя рано или късно ще бъде осъществена. По-скоро обаче късно, добавя Рауш.

ОИСР информира, че в 20 от общо 38-те държави членки на организацията пенсионната възраст расте: при мъжете средно до 66,1 години, при жените до 65,5 години. Някои държави като Дания, Италия или Естония вече обвързаха нарастващата продължителност на живота с пенсионната възраст, като техният опит показва, че в бъдеще пенсионната възраст ще бъде значително по-висока. В Япония все още не въвеждат промени в това отношение, но там пък особено висок процент от хората работят и след пенсиониране.

Пенсия чак на 70 години? Проблемът не е само във възрастта за пенсиониране или във финансирането на пенсионните фондове. Често пъти става дума и за размера на пенсиите, които понякога не осигуряват достоен живот. Това с особена сила важи за онези хора, които са получавали ниско трудово възнаграждение или пък имат недостатъчен трудов стаж, понякога заради болести.

Освен това статистиката показва, че хората с по-ниско образование умират по-млади. А това означава, че те хем са в по-неизгодно положение, хем ще получават пенсия по-кратко време в сравнение с останалите. Клеменс Теш-Рьомер, ръководител на Германския център по въпросите на възрастта, казва, че тъкмо поради това трябва да се изчерпат всички други възможности преди да се увеличава пенсионната възраст. Например привличане на квалифицирани кадри от чужбина, по-ефикасно съвместяване между професионалния и семейния живот, инвестиции в по-добро стартово образование на младите хора.

Опитът на по-възрастните

Бетина Шмиткунц е болногледачка в Университетската болница в Нюрнберг. 63-годишната жена с 40-годишен професионален стаж зад гърба си твърди, че и след скорошното си пенсиониране би продължила да практикува своята професия – нищо, че е ужасно изтощителна. „Говоря само за себе си, но докато съм здрава, аз се нуждая от определени предизвикателства. Така че не искам да се пенсионирам през ноември и да не върша нищо повече.“ Тя смята, че тежестта на работата ѝ може отчасти да се прехвърли върху по-младите, докато тя от своя страна им помага с натрупаните познания и опит.

Клеменс Теш-Рьомер също смята, че в едно общество, където възрастните работят по-дълго, хората трябва да бъдат насърчавани да се учат цял живот. „Образованието ще бъде необходимо за всички възрасти, защото в бъдеще няма да бъде възможно да практикуваш професията си такава, каквато си я усвоил като млад.“

Той предлага още и това в общественото пенсионно осигуряване в бъдеще да бъдат включени и държавните служители и частните предприемачи, които в момента се осигуряват по друг начин. Япония още през 2015 година го направи с пенсиите на държавните служители, припомня Теш-Рьомер.

Нужда от гъвкави решения

Специалистът мисли, че обвързването на пенсионната възраст с растящата продължителност на живота ще даде повече отрицателни, отколкото положителни резултати. Според него сегашната система на постъпателно нарастване на пенсионната възраст до 67 години в Германия е доказала себе си.

Под черта: Германия все още търси най-добрата рецепта. Пенсия на 70 години може да бъде решение, ако възрастовата граница все пак бъде оставена по-гъвкава и опцията важи главно за онези хора над 65, които са здрави и искат да работят. Демографското развитие в страната навярно ще принуди политиците да действат по-бързо.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа