НАТО е силно уязвимо в Европа, твърдят експерти

4140
НАТО е силно уязвимо в Европа, твърдят експерти
Снимка: Getty Images/Guliver

НАТО не може да защитава източните си граници, предупреждават експерти, цитирани от Financial Times.

В петък авторитетната неправителствена организация "Атлантически съвет" в САЩ представи доклад, подготвен от 6-има експерти, сред които бившият генсек на НАТО Яп де Хооп Схефер, бившия зам. върховен командващ силите в Европа сър Ричард Ширъф и бившия шеф на военния комитет на НАТО Джампаоло ди Паола. Според оценките им алиансът не постига напредък в намеренията си да укрепи позициите си след анексирането на Крим.

Черна гора продължава да е разделена по въпроса с членството в НАТО

Черногорците все още са разделени по въпроса с членството на страната в НАТО, показват резултати от допитване на социологическата агенц...

Много от ключовите съюзници в пакта все още страдат от хронично нефинансиране и критични недостатъци в орязаните си въоръжени сили, сочи докладът. Даден е пример, че от 31 хеликоптера "Тайгър" на германската армия само 10 са годни за употреба, същото се отнася само за 280 от общо 406 бронирани машини. За Великобритания например ще бъде цяло изпитание да дислоцира само една бригада, камо ли дивизия, ако се наложи, изтъква сър Ричард, който е бил командващ британските сухопътни сили. Той отбелязва още, че при едно от ученията в Европа миналата година се наложило да бъдат изискани танкове, ползвани за учения в Канада, защото не можело да бъдат осигурени от Великобритания.

Това е третото експертно предупреждение за недостатъците в НАТО за последния месец, отбелязва FT, цитиран от в. "Сега". В края на януари доклад на корпорация РАНД представи няколко сценария за въоръжен конфликт и стигна до заключението, че руските сили могат да надвият НАТО в Прибалтика и да завземат Талин и Рига за максимум 60 часа при катастрофална загуба за съюзническите сили.

В началото на февруари Европейската лидерска мрежа предупреди за опасността от втурването със затворени очи в евентуален конфликт с Русия и съветва алиансът да разположи постоянно по източната граница части на САЩ и на западните съюзници, за да възпира агресивни действия от страна на Москва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com