НАТО не иска нова Студена война с Русия, но застана до Лондон заради Скрипал

1817
НАТО не иска нова Студена война с Русия, но застана до Лондон заради Скрипал
Снимка: Getty images/Guliver

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Пактът не иска завръщане на враждебността от времената на Студената война с Русия, но изрази подкрепата си за позицията на Великобритания по случая "Скрипал".

Той каза, че избирането за жертва на бившия двоен агент Сергей Скрипал е "модел на безразсъдно поведение", на което военният алианс, ръководен от САЩ, е отговорил, но настоя, че политическият диалог също трябва да продължи.

Възможно ли е дъщерята на Скрипал да го е отровила без да знае?

Нервно-паралитично вещество "Новичок", с което бе отровен бившия разузнавач Сергей Скрипал, е било доставено във Великобритания от Мос...

"Ние не искаме нова Студена война, ние не искаме нова надпревара по въпросите на въоръжаването, Русия е наша съседка, затова трябва да продължим да се стремим към подобряване на отношенията с Русия", каза Столтенберг пред радио BBC, цитиран от БГНЕС.

Той отбеляза, че съюзниците от НАТО налагат през последните години икономически санкции на Русия и разгръщат повече войски в Източна Европа в отговор на "променената ситуация в областта на сигурността". Но той подчерта, че "изолирането на Русия не е алтернатива".

Генералният секретар на Пакта добави: "В един момент Русия ще разбере, че е в неин интерес да не се изправи срещу нас, а да сътрудничи с нас и сме готови да го направим, ако спазва някои основни норми и правила за международно поведение".

Припомняме, че НАТО подкрепи Великобритания след нападението от 4 март в английския град Солсбъри, след което Скрипал и дъщеря му Юлия са в критично състояние.

Великобритания, Франция, Германия и САЩ: В аферата "Скрипал" е замесена Русия

Великобритания, Франция, Германия и САЩ осъдиха атаката с нервно-паралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщер...

"Нямаме причина да се съмняваме в констатациите и оценките, направени от Британското правителство, не на последно място защото това се случва на фона на модел на безразсъдно поведение на Русия в продължение на много години", каза Столтенберг.

Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джеръми Корбин, който постави под въпрос дали Русия е отговорна за нападението, предупреди днес срещу „хлъзгането към конфликт“. В статия във вестник The Guardian той каза, че „връзка с групировки от рода на руската мафия, на които е било позволено да получат опорни точки във Великобритания, не трябва да се изключва“.

„Избързването пред доказателствата, събирани от полицията, в нажежена парламентарна атмосфера, не служи нито на правосъдието, нито на нашата национална сигурност“. Корбин написа, че лейбъристите "не са поддръжник на режима на Путин", но добави: "Това не означава, че трябва да се отдадем на "нова Студена война".

И Русия ще отпрати британски дипломати

Москва ще отпрати от Русия британски дипломати в отговор на действията на Лондон. Това заяви министърът на външните работи Сергей Лавро...

По-рано в рядко срещано съвместно изявление лидерите на Великобритания, Франция, Германия и САЩ осъдиха атаката с нервно-паралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, отбелязвайки, че „няма правдоподобно алтернативно обяснение" на участието на Москва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровск и Лвов, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Над целта: Чехия договори доставка на 1 милион снаряда за Украйна

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com