НАТО официално влиза в битката срещу "Ислямска държава"

2077
НАТО официално влиза в битката срещу "Ислямска държава"
Снимка: Getty Images / Guliver

На срещата на високо равнище в Брюксел с участието на американския президент Доналд Тръмп НАТО ще се присъедини към водената от САЩ международната коалиция срещу „Ислямска държава“. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от AFP.

„Това ще изпрати силно политическо послание за ангажимента на НАТО в борбата срещу тероризма“, заяви Столтенберг преди началото на ключовата среща в Брюксел.

Дебют на Тръмп в Европа по време на срещата на НАТО

В четвъртък новият президент на Съединените американски щати Доналд Тръмп ще направи дебют в Брюксел, където ще участва в срещата на ви...

Actualno.com припомня, че всяка от страните, членуващи в НАТО, вече е част от тази коалиция индивидуално, но досега НАТО предпочиташе да запазва статута си на "наблюдател".

Това е доста изненадващо решение предвид нежеланието конкретно на най-големите европейски членове на НАТО - Германия и Франция, Алиансът да влиза във военни действия. Опасенията на Берлин и Париж са, че с по-активна намеса НАТО може да се окаже въвлечен в ситуация, подобна на тази в Афганистан след американските удари по времето на Джордж Буш-младши. Тези притеснения се подкрепят още от Италия и Гърция.

Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните членки на НАТО започва днес.

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева ще участва в нашата делегация. Тя е ръководена от президента Румен Радев. Очаква се да бъдат обсъдени ключови теми като засилването на приноса на Алианса в борбата с тероризма.

Президентът Радев ще се включи в срещата на НАТО в Брюксел

Днес, 25 май президентът Румен Радев ще участва в Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО в Брюк...

Срещата е и дебютно посещение в Европа на новия американски президент Доналд Тръмп.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа