НАТО: Влиянието на Русия в Средиземно море е неоспоримо

3453
НАТО: Влиянието на Русия в Средиземно море е неоспоримо
Снимка: Wikimedia

От 30 юни Испания ръководи групата на Северноатлантическия алианс в Средиземноморието - втората постоянна морска група на НАТО (SNMG-2). Това пише испанското издание ABC, цитирано от агенция "Фокус". Този флот включва кораби от различни страни. Командирът на групата е капитанът на испанския флот, Мануел Агире Алдерегия. 

Испанското издание е разговаряло с него по телефона. Освен всичко друго, той отбеляза, че в момента в Средиземно море „ситуацията е сложна“.

„Това винаги се е случвало през цялата история, тъй като това е малко море, в което много страни имат свои собствени интереси“, подчерта Мануел Агире Алдерега. „Понастоящем това е глобална сцена, на която дипломатическите, информационните, военните и икономическите дейности на държавите, които искат да повлияят на регионалната политика, за да укрепят своите позиции в области като сигурност и отбрана, свободен достъп до открити води, експлоатация на природни ресурси или достъп до източници енергия, е преплетена с дейностите на недържавните участници, свързани с трафика на хора и оръжия, тероризма или бежанските потоци“. 

Франция се оттегля от средиземноморската операция на НАТО

Франция се оттегля от средиземноморската операция на НАТО на фона на напрежението с Турция, съобщава АФП. Франция се оттегля от операц...

На въпроса на вестника дали го притеснява присъствието на Русия в Сирия и Либия, испанският капитан отговори: „Русия е едно от основните държавни образувания в Средиземно море с забележимо присъствие в Либия и Сирия. Нейното влияние е неоспоримо и изисква специално внимание, за да се разбере как може да се развие ситуацията в тези две страни, които са основните източници на нестабилност в средиземноморския регион“.

В същото време той подчерта, че военното присъствие на Русия в този регион не влияе на разполагането на военноморските сили на НАТО.

Според ABC средиземноморската военноморска група, водена от испанската фрегата „Алваро де Басан“, вече се е насочила към Черно море, за да участва в морски маневри, организирани от България. В маневрите също ще вземат участие американски разрушител и три български кораба. След ученията те ще посетят украинския град Одеса, разположен на 380 км от базата на руския флот в Севастопол.

„В Черно море се надяваме да намерим сравнително нормална ситуация, като вземем предвид, че между двете крайбрежни страни, Украйна и Русия, има нерешена криза с последици в морската сфера, които засягат свободата на корабоплаване в някои райони на това море“, каза още Мануел Агире Алдереги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com