Немски депутати: ЕС да изгради центрове за бежанци на външните граници на Съюза

3065
Немски депутати: ЕС да изгради центрове за бежанци на външните граници на Съюза
Снимка: Getty Images/Guliver

40 депутати от германския Бундестаг призоваха новия председател на Европейската комисия /ЕК/ Урсула фон дер Лайен да осигури процедура за възпиране на притока на бежанци в Европа чрез изграждане на центрове за мигранти по външните граници на Съюза.

Ако предложението им бъде прието, какво би означавало това за България?

Версията на ЕК за нови бежански центрове у нас - България е поискала пари, не е казала брой на центровете

Отпуснал ли ни е Европейският съюз милиони евро, за да изградим нови три бежански лагера от отворен тип? На този въпрос ЕК даде доста и...

Депутатите апелират Фон дер Лайен да работи за осигуряването на такава процедура, при която в новите центрове тези, които търсят убежище, да отиват "директно към процедура за получаване на убежище, а тези, на които е отказан такъв статут, да бъдат депортирани", се казва в писмото на депутатите, цитирано от немския вестник "Welt am Sonntag".

Строителството на такъв тип центрове е възможно съгласно член 43 от Директивата за Процедурите за убежище на ЕС. "За да има Евросъюзът отговор на миграционните процеси, ние се обръщаме към вас и Вашата подкрепа", се казва в писмото на депутатите към новия председател на ЕК.

Бежанците, които получат статут на такива, трябва да бъдат разпределени от миграционните центрове по външните граници към останалите страни-членки на Съюза.

Писмото на депутатите, адресирано до Фон дер Лайен, е подписано от депутата от ХДС Мариан Венд, Филип Амтор, Армин Шустер и генералният секретар на партията Пол Зимяк, както и от представители от Италия, Гърция и Кипър, както и от Европейския парламент, посочва БГНЕС.

В писмото, обаче, се отбелязва, че дори и центровете да бъдат построени, то властите в страните-членки на ЕС трябва да положат реални усилия за депортиране на нелегалните мигранти с отказан статут. Досега само много малка част от отхвърлените кандидат-мигранти са върнати в страни на произход извън Европа. Ако остане така, всички създадени буферни центрове бързо ще се препълнят. Тези, които нямат право на закрила, ще останат за постоянно в Европейския съюз.

ЕС обмисля създаването на бежански центрове на Балканите

Европейският съюз обсъжда възможността за създаването на нови тип центрове за приемането на мигранти от Близкия изток и Северна Африк...

Съвсем наскоро върховният комисар по бежанските въпроси на ООН Филипо Гранди заяви, че около 5000 деца мигранти живеят в опасност от експлоатация и насилие по гръцките острови. С други думи - ситуацията е критична. Има ли още сили в Европа, за да води битката срещу бежанската криза? Вижте отговора в специалното интервю на Диляна Славова, председател на секцията по външни отношения към Европейския икономически и социален комитет за Actualno.com.

Писмото на депутатите от Бундестага идва само месец, след като политикът от ХДС Мариан Венд заяви, че бежанският натиск по балканския маршрут отново значително се е увеличил поради незаконната миграция през Турция към Гърция.

Днес стана ясно, че Гръцкото правителство ще изпрати 400 военни, които да се борят с увеличения мигрантски поток от Турция. По този начин правителството ще засили сигурността покрай река Еврос, разположена в девероизточна Гърция.

Гръцкото правителство вече започна набиране на военните, и според министъра на отбраната Михалис Хрисохоидис процесът ще приключи през февруари, а военните ще бъдат разпределени по границата през март догодина.

Правителството на страната вече разположи специални полицейски постове по магистрала Егнатия, където ще има нощни патрули, които ще проверяват, и арестуват онези, които успяват да пресекат Евроса и да се насочат към Солун.

В германските бежански центрове: Изнасилвания и принудителна проституция

Напрежението в бежанските лагери в Германия, се увеличава, заради влошаването на условията в приемните центрове, съобщава БГНЕС. Женит...

Бежанците ще бъдат настанявани в четири центъра от "затворен тип" - три в Източна Македония и един в района на Солун. В същото време правителството обмисля разширяване на обхвата на оградата с бодлива тел при Орестиада по цялата дължина на река Еврос.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа