Невиждана атака срещу Зеленски заради изказване, че е знаел за войната, но не е предупредил

17792
Невиждана атака срещу Зеленски заради изказване, че е знаел за войната, но не е предупредил
Снимка: president.gov.ua

До тази седмица украинците смятаха, че президентът Володимир Зеленски е безупречен национален герой, който въпреки риска за личната си безопасност остана в Киев, за да поведе страната си срещу нахлуващите руски войски.

Коментарите, които той направи пред "Вашингтон пост", оправдавайки неуспеха си да сподели с украинците подробности за плановете на руснаците да нахлуят, обаче поставиха държавния глава в епицентъра на скандал. Те предизвикаха каскада от обществени критики, безпрецедентни от началото на войната.

Ердоган след срещата със Зеленски: Не искаме да преживеем нов Чернобил. Поддържаме Украйна

Турция е обезпокоена от ситуацията около Запорожката атомна електроцентрала и не би искала повторение на катастрофата от Чернобил. Това...

Граждани разказват в Twitter за преживяванията си, свързани с хаоса и изселването след руската инвазия, за която не са били подготвени. Те описват как са можели да направят различен избор, ако са знаели какво предстои.

Общественици и учени публикуваха във Facebook остри критики за решението на Зеленски да омаловажи риска от инвазия. Те заявиха, че президентът носи поне известна отговорност за последвалите жестокости от войниците на Путин.

В интервюто за вашингтонското издание, публикувано във вторник, Зеленски изтъква опасенията, които е имал - че украинците ще изпаднат в паника, ще избягат от страната и ще предизвикат икономически срив. Това за него е била причината да не сподели със съгражданите си предупрежденията, предадени от американски служители, относно плановете на Русия.

"Ако бяхме съобщили това... Тогава щях да губя по 7 млрд. долара месечно от октомври миналата година, а в момента, в който руснаците ни нападнаха, щяха да ни завземат за три дни", каза Зеленски. Той добави, че последвалите събития, при които руските войски не успяха да достигнат столицата Киев, показват, че е взел правилното решение.

"Ето какво се случи, когато започна инвазията - бяхме толкова силни, колкото можехме да бъдем. Някои от нашите хора заминаха, но повечето останаха тук, те се бореха за домовете си. И колкото и цинично да звучи, това са хората, които спряха всичко", добави Зеленски.

Зеленски помоли украинците да седят далеч от руските военни обекти

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди украинците да внимават за експлозии след взривовете в Крим.  „Сега се о...

Много украинци се възпротивиха на внушението, че президентът е поставил икономиката над тяхното здраве и благосъстояние. Също така предположиха, че много човешки животи биха били спасени, ако правителството беше подготвило населението за войната по подходящ начин.

Севгил Мусаева - главен редактор на украинския новинарски сайт "Украинска правда", написа във Facebook, че е "лично обидена" от обяснението на Зеленски и че то поставя под съмнение интелигентността на украинците. Тя каза, че не би избягала, а потенциалните разходи за икономиката в размер на 7 млрд. долара месечно трябва да бъдат претеглени спрямо загубените човешки животи, бързото завземане от Русия на части от Южна Украйна и страха и сплашването на цивилните граждани, които неочаквано са се оказали под руска окупация.

"Честно казано, косата ми настръхна, когато прочетох какво каза (б.а. - Зеленски) за евакуацията. Как може човек, който има на съвестта си Мариупол, Буча и Херсон, да каже, че една евакуация би претоварила страната?", написа журналистът Богдан Буткевич на страницата си във Facebook. "Не искаше да постави страната във военно положение, защото се страхуваше да не загуби властта", добави той.

Липсата на предупреждение за цивилните граждани, живеещи в застрашените райони, и особено за тези с деца, възрастните хора и хората с намалена подвижност, "не е пропуск, не е грешка, не е нещастно недоразумение, не е стратегическа грешка - това е престъпление", казва украинската писателка Катерина Бабкина.

Помощниците и говорителят на Зеленски са отказали коментар пред "Вашингтон пост" дни след публикуването на интервюто.

Зеленски предупреди, че една катастрофа в АЕЦ "Запорожие" ще застраши цяла Европа

Светът ще изгуби в противопоставянето си срещу тероризма и ще се предаде пред ядрения шантаж, ако не предприеме никакви действия, за да...

По темата се включиха и много защитници на Зеленски. Валерий Пекар - публицист, който преподава в Бизнес училището в Киев-Могила, написа във Facebook, че украинците са имали широк достъп до медийните съобщения за американските предупреждения. "Всеки, който не е опаковал раницата си, след като е прочел новината за докладите на американското разузнаване, няма право да твърди, че не е бил предупреден", каза той.

"Всички знаехме и разбирахме, че войната предстои. Просто не искахме да повярваме, защото е твърде ужасно, за да е истина", написа на страницата си във Facebook Елена Гнес - основател на проекта "Какво е Украйна". "Нито едно от изявленията на Зеленски нямаше да промени нищо съществено", добавя тя.

Част от критиките идват от политически опоненти на Зеленски, които биха се възползвали от всяка възможност да нападнат президента, каза в интервю журналистът от "Украинска правда" Мусаева. Но много от тях не го направиха. Според нея степента на възмущение е безпрецедентна във военновременна Украйна и вероятно представлява "първата сериозна комуникационна криза" за Зеленски, смятан за майстор на комуникациите.

Дори тези, които казаха, че разбират защо Зеленски не е искал да предизвиква паника, заявиха, че въпреки това се чудят дали е имало стъпки, които е можело да бъдат предприети, за да се облекчи въздействието на инвазията. Примери за това варират от подготовката на кръвни банки до изкопаването на окопи по северната граница, за да се попречи на руските войски да превземат много градове и села, преди да бъдат спрени край Киев.

Според обикновените украинци тези въпроси са останали неизказани, откакто на 24 февруари жестокостта на инвазията зашемети страната. "Консенсусът обаче е, че украинците трябва да се обединят и да се въздържат от критики, докато страната е във война", казва 30-годишната Оксана, която обсъжда спора този четвъртък в киевско кафене с партньора си, цитирана от "Вашингтон пост".

Зеленски: Нужни са гаранции, че руските терористи няма да използват Шенген (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски поднови призива си към държавите от Европейския съюз да забранят визите за руски граждани. Във...

"Най-големият ми въпрос е за нивото на жестокостите, които видяхме, и мисля дали можеха да бъдат предотвратени", казва Оксана, която не е гласувала за Зеленски, но сега го подкрепя безрезервно като лидер, от когото Украйна се нуждае, за да спечели войната.

"Ще ни навреди да обсъждаме това сега", добавя тя. "Украйна печели благодарение на вярата ни в президента и въоръжените ни сили. Така че съм готова да изчакам обясненията, докато не спечелим войната".

И тогава? "Тогава ще започнем да задаваме въпроси", казва Оксана. "Има въпроси, които се нуждаят от отговори, защото това е обществото, за което се борим - общество на отговорността”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com