Независимостта на Шотландия никога не е била толкова близо

3767
Независимостта на Шотландия никога не е била толкова близо
Снимка: Getty

Премиерът на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън откри годишната конференция на формацията, като каза на членовете, че "никога не е била толкова сигурна", че Шотландия ще постигне независимост.

Стърджън изтъкна, че Шотландия е "страна на прага на създаването на история", след като тя настоя, че целта на Шотландската национална партия за независимост "се вижда на хоризонта".

Стърджън: Нов референдум за независимост на Шотландия през 2021 г.

Шотландският премиер Никола Стърджън подкрепя провеждането на нов референдум за независимост през следващата година, съобщава Ройтерс. ...

Нейните коментари последваха "историческата победа" през декември миналата година в Шотландия по време на британските парламентарни избори, на които Шотландската национална партия спечели 48 от общо 59 места в британския парламент.

Оттогава няколко социологически проучвания показаха, че мнозинството от шотландците подкрепят отцепването от Великобритания.

Въпреки че британският премиер Борис Джонсън нееднократно е заявявал, че няма да позволи провеждането на нов референдум за независимостта на Шотландия, Стърджън подчерта, че мнозинство за нейната партия на шотландските парламентарни избори през следващата година трябва да позволи да се проведе такъв вот.

Стърджън каза пред партийната конференция, която се провежда онлайн от събота заради коронавируса: "Шотландия сега е страна на прага да направи история. Независимостта се вижда на хоризонта, а с единство на целта, смирение и упорита работа никога не съм била толкова сигурна, че ще я осъществим. Хората на Шотландия имат право да избират своето бъдеще. Нека сега съсредоточим всичките си усилия върху това да осигурим по-добра страна, която те и бъдещите поколения заслужават."

Лидерът на шотландските националисти допълва, че подкрепата за независимост сред шотландците сега "се е увеличила, за да се превърне в устойчив и във възглед на мнозинството от общественото мнение".

Стърджън: Шотландия не може да бъде арестувана в съюз с Великобритания

Шотландия "не може да бъде вкарана" в съюза си с Великобритания насила срещу волята си от правителството на Обединеното кралство", заяв...

Тя добави, че въпреки че основният фокус в момента трябва да бъде насочен към борбата с пандемията от коронавируса, "Шотландия също така трябва да бъде готова за това, което идва след това".

Тя каза на конференцията, че COVID-19 е отнел хиляди човешки животи и е хвърлил в смут шотландското общество, като бизнесът и икономиката са сериозно засегнати.

Но тя твърди, че с независимостта Шотландия би могла да има "устойчива икономика, в основата на която да са създаването на работни места и справедливостта" и ще може да защитава и инвестира в обществени услуги като здравната система.

"Ние можем да преодолеем бедността, неравенството и водим пътя за справяне с извънредната ситуация в климата. Въпросът за всички нас, докато гледаме напред към изборите през май май, е следният - кой трябва да взема решенията, които формират нашето бъдеще?", попита риторично тя.

"Знаем, че хората, които живеят тук, откъдето и да идват, могат най-добре да използват огромните човешки и природни ресурси на Шотландия в полза на всички", убедена е Стърджън.

След изборите: Шотландия по-категорично от всякога иска независимост

Шотландия остава твърд опонент на политиката, водена от Даунинг стрийт 10, и резулатите от вота на 12 декември го доказват. Шотландска...

Тя каза, че основният въпрос до изборите през май е: "Кой трябва да взема решенията, които ще оформят нашето бъдеще? Знаем, че хората, които живеят тук, откъдето и да идват, могат най-добре да използват огромните човешки и природни ресурси на Шотландия в полза на всички. "

Противниците на Стърджън заявиха, че тя трябва да се съсредоточи върху борбата срещу Covid-19.

Говорителят на конституцията на шотландската лейбъристи Анас Сарвар каза: "Това доказва, че Никола Стърджън има само един приоритет - разделяне на хората в Шотландия.

"В разгара на глобална пандемия, когато хората губят работата си и се сбогуват с любимите хора, обидно е, че тя иска да се съсредоточи върху независимостта."

Памела Наш, главен изпълнителен директор на про-Обединеното кралство на Шотландия в групата Union, заяви: "Издаването на митинг за независимост, когато хората в Шотландия се борят с опустошителното въздействие на пандемията, е дълбоко обидно. Следващите няколко години трябва да са изцяло свързани с възстановяването от коронавирус и това трябва да бъде целият фокус на шотландското правителство. "

Нов референдум за независимостта на Шотландия през 2020г.?

Ръководителят Шотландската национална партия (ШНП) Никола Стърджън заяви, че ще отправи искане за провеждането на нов референдум за нез...

В началото на ноември проучване на Ipsos Mori установи, че шотландските избиратели вярват, че икономиката, здравето и Brexit са по-важни въпроси от независимостта, докато тясното мнозинство от избирателите не искат референдум през следващата година, дори ако SNP спечели мнозинство от местата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа