Няма американски политици в офшорната афера, казват "със съжаление" от ICIJ

3077
Няма американски политици в офшорната афера, казват "със съжаление" от ICIJ
Снимка: Thinkstock

В т. нар. Panama Papers (Панамски документи, Документът Панама) за офшорни сметки и избягване на данъци, няма данни за американски политици. Това съобщи директорът на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) Джерард Райл.

На въпрос дали ще бъде публикувано и нещо за американски политици, Райл отговори, че няма да има изнесени такива данни, тъй като "за съжаление не разполагаме с такива данни". Той все пак отбеляза, че в най-скоро време ще има публикувани много американски имена, но не и на политически личности.

И българи в най-голямата схема за укриване на доходи - наред с Путин и Меси

Вътре са държавни глави, спортисти, милиардери - това показват първите разкрития на „Документът Панама” (Panama Papers - Па...

Райл посочи, че един от медийните партньори на ICIJ - вестник "Маями Хералд" вече разкрива отделни такива имена на американски публични личности. Цитирани са имената на семейство строителни предприемачи - баща и син Коен, който са били клиенти на панамската компания, осигуряваща офшорни скривалища за парите им - "Мосак Фонсека" (Mossack Fonseca). През 2011 г. те и двамата са осъдени на 10 години затвор за укриване на данъци в особено големи размери.

Заради скандала САЩ обяви нови мерки, насочени към т. нар. корпоративни и данъчни измами, включващи и използването на офшорни зони.

Германия

Близо 30 германски банки, сред които Deutsche Bank и Commerzbank, са използвали услугите на панамската фирма "Мосак Фонсека", която е в центъра на мащабен скандал с укриване на данъци, съобщи германският вестник "Зюддойче цайтунг". Точно от тази медия е тръгнало разплитането на историята.

Испания започва разследване по Panama Papers

Испанската прокуратура започна предварително разследване на случаи на пране на пари и данъчни измами след изтичането на т.нар. Panama...

Сред основните други банки, ползвали услугите на "Мосак Фонсека" са Commerzbank, Dresdner Bank ,както и BayernLB. Според изданието и други регионални банки също са ползвали адвокатската компания в Панама, но не цитира имената им. Все пак изданието уточнява, че въпросните замесени банки през последните години са променили политиката си.

Компанията Siemens, която през 2000 г. се оказа в центъра на огромен скандал с подкупи, също се оказа, че фигурира в панамските документи. Според "Зюддойче Цайтунг", парите от черните каси в Южна Америка не са били възстановени на компанията. Вместо това почти 3 млн. евро са били отклонени в частни сметки в Швейцария и Бахамите. От Siemens посочиха, че не са запознати още с изложените документи, но обясниха, че става въпрос за "стари, известни вече случаи".

Берлин се надява, че разкритията от "Панамските документи" ще дадат тласък на борбата с прането на пари и данъчните измами. "Надяваме се, че сегашният дебат ще допринесе да се засили натиска", каза говорителят на германския министър на финансите Волфганг Шойбле.

Реакцията в Панама

Офшорната следа от 2 млрд. долара, която води до Владимир Путин

Мрежа от тайни офшорни сметки и заеми в размер на 2 млрд. долара (1,76 млрд. евро) са оставили ярка следа, водеща до руския президент В...

Панамското правосъдие ще започне разследване във връзка със световния скандал "Панамски документи". Решението за разследването бе оповестено от властите в Панама, съобщава АФП. Международния консорциум на разследващите журналисти /ICIJ/ вече съобщи, че ще публикува пълен списък с имена от аферата през месец май.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com