Няма напредък. Позиционно настъпваме – руските сводки за Бахмут (ВИДЕО)

20319
Няма напредък. Позиционно настъпваме – руските сводки за Бахмут (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Няма съществен напредък в Бахмут. Продължава позиционното настъпление на север от Авдеевка. Така звучат дневните обзори на два от най-известните руски телеграм канала за случващото се на фронта в Украйна – този на "Рибар", свързван с финансиране от руския олигарх и създател на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин и този на WarGonzo, който е списван от руския пропагандист Семьон Пегов. Той стана особено известен, след като стъпи на мина в Донбас през миналата есен.

Руските данни само затвърждават това, което дискутират много военни анализатори в Украйна – руската армия при Бахмут няма достатъчно жива сила и достатъчно техника, за да отреже 30 километра фронт от запад на Бахмут и ефективно да обкръжи града, макар че вътре в самия град постига някои тактически успехи.

(КАРТА) През изминалото денонощие украинският щаб докладва за отбита поредна руска пехотна атака при Орехово-Васильовка – тоест на 11-12 километра северозападно от Бахмут. Факт е, че от над 48 часа украинците не казват нищо за южния фронт, тоест Ивановско и път Т0504 Костянтиновка – Часов Яр – Бахмут, но също нищо не казват и руснаците, което подсказва, че всъщност там няма никакви значими руски атаки. По украински данни, при Ивановско всичко е стабилизирано, но има по-свирепи боеве при Опитно – на 4-5 километра южно от Бахмут. За денонощието са отблъснати общо 22 руски пехотни атаки в Бахмут и околностите му:

В самия Бахмут обаче уличните битки не стихват. Вече изглежда сигурно, че основната точка са районите около административния център на града – Дворецът на културата, централния пазар, както и индустриалната зона АЗОМ. Там ЧВК Вагнер контролира по-голямата част, а скорошно видео показа, че в завода за вино и шампанско на Бахмут "вагнеровците" са разположили един от щабовете си:

Притеснението сред руснаците обаче, че скоро предстои мащабен украински контраудар при Бахмут расте. Идват подкрепления, трупат оръжие и използват за това подземни тунели от Часов Яр до Бахмут – есенцията на разказ във видеоинтервю на РИА Новости:

Въпреки някои успехи: Руснаците признават, че не могат да обкръжат Бахмут (ВИДЕО)

(КАРТА) По отношение на Авдеевка, руските атаки не стихват, но и няма някакъв голям пробив. От юг, при Северно дори Семьон Пегов признава, че руснаците са спрени. От север те атакуват при Степово и Новокалиново, на между 7 и 10 километра северозападно от Авдеевка. Съобщава се за тежки бомбардировки в западната част на Авдеевка, извършени от руски самолети. Но че на земята руснаците страдат личи и от кадри при Водяне, където с помощта на противотанкови ракети Javelin е разбита цяла руска колона от бронирани машини:

Че нещата не вървят особено добре за руснаците личи и от изказванията на Денис Пушилин, т.нар. лидер на т.нар. ДНР. Той вече говори за руски успехи, без да упоменава къде точно, докато кадри какво се случва на руските БТР-и на фронта при Авдеевка излизат постоянно. А при Угледар (Въгледар, Вухледар) за пореден ден няма потвърдена руска пехотна атака:

В Луганска област значими промени няма. По линията Купянск – Лиман е имало 301 руски артилерийски обстрела, но пехотните атаки са лимитирано количество, казва говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати.

В Запорожка област се засилват руските съобщения за украински групи, които извършват разузнаване с бой. Именно оттук се очаква да е едно от основните направления на украинската контраофанзива - при Гуяйполе:

Междувременно, в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) се набляга на новината, че издирваният от трибунала в Хага за военни престъпления руски диктатор Владимир Путин подписа заповедта за пролетния набор за руската армия. Той предвижда 147 000 наборници да влязат в редиците ѝ. Само че председателят на Думата (долната камара на руския парламент) Андрей Картаполов коментира, че никой от тях няма да бъде пратен на фронта в Украйна. От ISW смятат, че това може да е вярно, защото след украинската контраофанзива от есента на 2022 година Путин мобилизира и прати запасняци да се бият в Украйна, а не наборници. Американците считат, че руският диктатор се тревожи за вътрешната сигурност и по-точно собственото си оцеляване и затова не иска да рискува с изпращане на толкова сили в Украйна. "Путин вероятно счита политическата цена за пращане на наборници в Украйна за по-висока, отколкото през септември 2022 година", гласи заключението на ISW.

Отбелязва се и, че Александър Ходаковски, бивш силов министър на т.нар. ДНР (Донецка народна република) и командир на милицията "Восток" вече е командир на Росгвардия в Донецка област. Това е процес, с който Кремъл иска да легализира незаконните сепаратистки сили в областта. По повод назначението на Ходаковски обаче руски военен блогър напомня как през 2014 година именно под негово командване при приятелски огън бяха убити 42-ма руски доброволци. А Игор Гиркин, също бивш силов министър на ДНР и осъден на първа инстанция в Хага на доживотен затвор за свалянето на полет MH17, директно нарича Ходаковски "предател", "корумпиран" и "слагач".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа