X
 
 

Няма разлика в качеството на храните в Западна и Източна Европа

1536 7
photo of Няма разлика в качеството на храните в Западна и Източна Европа
Снимка: iStock/Guliver
Някои от храните в ЕС имат различно съдържание, но то не зависи от това за коя държава в Европа са предназначени. Това показват резултатите от общоевропейската кампания за тестване на хранителни продукти, поръчана от ЕК, чиято цел е да установи дали има двоен стандарт при храните в различните части на ЕС.

Проучването оценява 1380 проби от 128 различни храни от 19 държави-членки. То обаче не е представителна извадка за голямото разнообразие на хранителни продукти на общия европейски пазар, посочват от Брюксел.

Докладът установява, че:

Готвят ново изследване за двойния стандарт при храните, ще има "черен списък" на нелоялните

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва ново изследване за двойния стандарт при храните в ЕС. То ще обхваща 5 групи храни - ...

23% от храните имат еднакво изглеждаща опаковка и еднакво съдържание, а при 27% от тях разликите в състава им в различните страни от ЕС са придружени с различна лицева страна на опаковката.

22% от продуктите имат подобни опаковки, но различен състав, а 9% от продуктите, представени като едни и същи, имат различен състав.

Според изследването при използването на еднаква или подобна опаковка на продукти с различно съдържание няма географска тенденция.

Докладът изрично посочва, че разликата в съставките на тестваните продукти, не представлява непременно разлика в качеството на продукта.

На ниво комисия на ЕП: 10 млн. евро глоба за двоен стандарт при храните

“С днешното законодателно гласуване слагаме край на спекулациите относно двойния стандарт спрямо България и другите страни от Цен...

Според европейските закони продажбата на стока като еднаква на стока, предлагана на пазара в други държави членки, при положение че тази стока се различава значително по състава и характеристиките си, без за това да има основателни и обективни причини, се смята за нелоялна и незаконна заблуда на потребителите.

Европейската комисия са доволни, че не са открити разлики в храните между Източна и Западна Европа. Те обаче са притеснени, че 1/3 от тестваните продукти, продавани под еднаква или сходна марка, имат различен състав.

Сдружение "Храни и напитки България" изказа задоволство от заключенията на проучването, които потвърждават твърдението на производителите, че разликите в състава не са разлика в качеството, а се дължат на различни рецепти. Целта е продуктите да отговарят по най-добрия начин на нуждите на потребителите, като се използват местни суровини, а производителите се съобразяват с местното законодателство.

От браншовата организация са доволни, че няма основания за подкрепа на тезата за разлики в качеството на храната по оста "Изток-Запад".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 3 Македонецъ преди 3 седмици Профил на трол?
  ДА СИ СПОМНИМ ЗА ВКУСНОТО БЪЛГАРСКО КЕБАПЧЕ ОТ МЕСО ПО БДС СТАНДАРТ , ДА СИ СПОМНИМ ЗА НАЙ ХУБАВОТО СИРЕНЕ И КАШКАВАЛ НА ЗЕМЯТА, НАШЕТО РОДНО. ДА СИ СПОМНИМ И ДА ГО ВЪРНЕМ. ТОВА ЩЕ БЪДЕ БЕЗМИЛОСТЕН ЮМРУК СРЕЩУ РАЗЛАГАЩИЯТ И УПАДЪЧЕН евроАТЛАНТИЗЪМ И МИЗЕРНИТЕ ДЮНЕРДЖИЙНИЦИ. F.... OF eu*nato F...F AND....
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Живял съм в Холандия и в Белгия. Храната в ресторантите и в закусвалните определено е по-качествена, но и доста по-скъпа. За рибите и другите морски храни и сравнение не може да става. По магазините обаче е точно както и тук. Има и по-скъпи стоки с високо качество. И по-евтини неща с ниско качество.
 • Македонецъ 2.1 Македонецъ преди 3 седмици Профил на трол?
  F...OF m*cdonalds F...OF duner. САМО КЕБАПЧЕ , ЛЮТЕНИЦА , СИРЕНЕ И ХЛЯБ ПО БДС.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Някой вярва ли на тази откровена глупост и лъжа! Достатъчно съм пътувала, за да мога да сравнявам.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  В България се направи изключително шумна преекспонирана от всички медии кампания за дискредитиране на Европейския съюз под предлог, че има "двоен стандарт" в храни и други стоки. Преди всичко трябва да се отбележи, че тя се базираше само на десетина стоки от десетки хиляди, произвеждани в западните страни. Второто е фактът, че не "Европейският съюз", а частни фирми и компании п виж още ›› роизвеждат тези стоки. Тези стоки се внасят в България предимно от български търговски фирми - собственост на български олигарси с комунистическа закваска. Именно тези фирми-вносители правят големите поръчки на производителите и МОГАТ ДА ПРОМЕНЯТ РЕЦЕПТУРАТА С ЦЕЛ НАМАЛЯВАНЕ НА СТОЙНОСТТА, А ОТТАМ - ПОВИШАВАНЕ НА ПЕЧАЛБАТА СИ. Но за провеждането на хибридната кампания "Лош ЕС дава нискокачествени храни на България" специално са поръчани различни състави, за да може после самоотвержените и доблестни защитници "да разкрият" подлия заговор срещу горките български деца. Типично руско мероприятие за промиване на български мозъци срещу ЕС.
  : 2 !
 • БББ 1.2 БББ преди 3 седмици Профил на трол?
  Има разлика в качеството на храните който се продават в Европа и България,от 1992 с малки прекъсвания живея в Европа и Скандинавието. И няма как да ме убедите че няма разлика в качеството на храните,в БГ хората ядът абсололютни боклуци на високи цени.
  : 1 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Живея в България. Имам добри доходи и много внимавам какви храни купувам. От голямото разнообразие, което се предлага, има избор за всеки, включително и за много взискателните като мен. Мога да кажа, че храненето на българите е на светлинни години по-добро, от това, което имахме по време на социализма с вечните опашки, дефицити, липсата на плодове, зеленчуци и месо по магазините. Да си припомним, виж още ›› че пилетата бяха само дълбоко замразени, а свинското - пълно с жили, сланини и кокали. И цената му беше висока - 3.40 за килограм (1980-1989) при учителска заплата 130 лева.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.