Нов балон с цените на недвижимите имоти. Кои градове са рискови?

12717
Нов балон с цените на недвижимите имоти. Кои градове са рискови?
Снимка: iStock

Растящите доскоро цени на имотите в света се дължаха на ниските лихвени проценти от последното десетилетие. Но тенденцията се обърна и сега те вървят нагоре. Дали няма да се спука и имотният балон?

Покупката на апартамент с площ от 60 кв. м. вече е непосилна за хора със средни годишни доходи в повечето световни градове. Това е един от изводите на проучването „Глобален индекс за имотния балон“ 2022 на швейцарската инвестиционна банка UBS.

Покупка на все по-малко жилищна площ

Лихвите по ипотечните кредити са се увеличили почти двойно в 25-те града, които докладът е взел предвид. Това, заедно с нарасналите цени, са направили жилищата по-малко достъпни. Квалифициран работник от сектора на услугите днес може да си позволи с една трета по-малко жилищна площ, отколкото преди началото на пандемията. Докладът отбелязва също, че изгодните условия за финансиране и изпреварващото ниво на новото строителство спрямо търсенето са довели до "все по-оптимистични очаквания за цените на имотите".

За онези, пожелали да продадат жилищния си имот през 2022 г., и "най-оптимистичните очаквания са били надхвърлени". Резултатът от това е, че "дисбалансите са станали все по-сериозни".

Кои градове са най-силно застрашени от имотен балон?

В градовете, които изследването на UBS характеризира като "рискови зони за появата на балон", цените са се повишили средно с 60%. В тези изчисления е била отчетена и инфлацията. Реалните доходи и наемите в същото време са нараснали едва с около 12 процента.

Номиналният ръст в цените на жилищата в анализираните градове се е ускорил до 10% от средата на 2021 до средата на 2022 година. Това е най-високото увеличение от 2007 насам. С най-висок номинален ценови ръст от над 15% правят впечатление някои градове в Северна Америка.

Канадският Торонто и германският Франкфурт водят в проучването на UBS. И двете места показват "белези на имотен балон", твърдят анализаторите на банката. Повишен риск има и в Цюрих, Мюнхен, Хонконг, Ванкувър и Амстердам. За първи път Тел Авив и Токио се присъединяват към градовете, намиращи се в рисковата зона, според проучването.

В почти всички 25 анализирани градове се наблюдава и ускорен ръст на ипотечните кредити без покритие, а дългът на домакинствата нараства по-бързо от обичайното. В същото време жилищата остават сравнително достъпни в Маями, Мадрид, Дубай, Сан Франциско и Бостън. Покупката на апартамент с площ от 60 кв. метра е сравнително възможна и за жителите на Лос Анджелис, Милано, Женева и Цюрих.

Полски летци с балон кацнаха принудително в село Ломец

Полски летци кацнаха принудително с балон в горите край село Ломец в Троянския балкан. Целта им била да се опитвали да подобрят свой ре...

Предстоящи ценови корекции в Европа и САЩ

Според швейцарската инвестиционна банка могат да се очакват значителни корекции на цените, като някои от тях или вече са започнали, или се очакват през следващите тримесечия.

Типичните признаци за имотен балон са отделянето на жилищните цени от нивото на местните доходи и наеми и прекомерната кредитна и строителна активност. Цените на жилищата продължават да нарастват по-бързо от наемите в повечето от градовете в проучването. С изключение на Токио, наемите във всички големи градове са средно със 7% по-високи, отколкото преди пандемията, след като спадът през 2020 г. бе последван от силно възстановяване.

Това е най-силно изразено в градовете в САЩ, Дубай и Сингапур. В Мюнхен, Хонконг и Тел Авив се отбелязват най-големите разлики в съотношението между цените на жилищата и наемите. Следващи в тази класация са Франкфурт, Женева и Цюрих.

Ипотечните кредити без покритие отбелязват най-силното си увеличение от 2008 г. насам. Но силният ръст на доходите и на наемите донякъде смекчава дисбалансите. Стабилният пазар на труда подкрепя жилищния пазар, но UBS отбелязва, че при влошаване на икономическите условия и той би бил застрашен.

30 км над Земята - ето колко струва (ВИДЕО)

Американска компания, която планира да изпрати хора в космоса с гигантски балон, представи окончателния си проект, съобщава „Мерт...

Ще поевтинеят ли най-поскъпналите градове?

Франкфурт и Мюнхен са с най-голям риск от имотен балон в Европа - цените на имотите там са се увеличили над два пъти в номинално изражение за последното десетилетие. Въпреки че ръстът междувременно е спаднал до около 5%, квалифициран работник от Мюнхен сега може да си позволи апартамент с една стая по-малко, отколкото през 2019 година.

Жилищният пазар в Лондон също е надценен, а от началото на пандемията в градовете в САЩ се наблюдава много по-силен ръст на цените в сравнение с предишни периоди, посочва UBS. От всички проучени градове в САЩ Ню Йорк има най-нисък ръст на жилищните цени от средата на 2021 г. насам. Въпреки това той си остава недостъпен.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа